In Spanje is vegetarisch eten nog steeds niet echt ingeburgerd. Er komen de laatste jaren wel steeds meer vegetarische concepten bij, maar traditioneel wordt er veel vlees gegeten en staan er weinig groenten op de kaart. Houd er dan ook rekening mee dat in de voedselmarkten en in sommige restaurants vaak varkenspoten e.d. in het zicht hangen. Je kunt als vegetariër natuurlijk nog steeds heerlijk genieten in een Spaans restaurant. Bestel bij een tapasrestaurant bijvoorbeeld een tortilla de patatas (aardappelomelet)en als groenten pimientos de padron. Ook paella eten is geen probleem, zo staat er bijna altijd wel een paella de verduras op de kaart, een paella met alleen maar groenten. |
Wil je graag wat meer keuze hebben of iets spannendere gerechtjes eten dan de standaard vegetarische hapjes? Je kunt dan natuurlijk ook een vegetarisch restaurant bezoeken. Zo is een aanrader in Valencia restaurant Oslo. Ook voor fervente vleeseters een ontzettend gezellig en hippe plek om te eten. De chefs bewijzen voor eens en voor altijd dat je prima een avondje zonder vlees kan. Wat dacht je van een kroketje met getoaste amandelen of verse guacamole met nachos van yuca (cassave)... klinkt goed toch?
3-gangen menu voor 10 euro
In restaurant La Tastaolletes eet je een 3 gangen menu voor rond de 10 euro. Bij restaurant Kimpira kan je aanschuiven voor een vegetarische, veganistische en macrobiotische maaltijd. Ga voor een lekkere kop koffie met een taartje naar Bastard Coffee Kitchen in de wat onbekendere (studenten)wijk Algirós. Liever iets gezonds eten of drinken? Dan ben je bij Rawffee aan het goede adres. Het café ligt in het centrum en heeft een moderne uitstraling.
Kies eens voor vegetarische tapas zoals patatas bravas: Dit zijn de bekende aardappelblokjes geserveerd met een flinke dot knoflooksaus en speciale patatas bravas saus (een soort pittige ketchup).
Kaas
Koop op de plaatselijke Mercado Central (markt) of bij een goede supermarkt een stuk heerlijke Manchego. Deze eeuwenoude kaassoort komt van oorsprong uit de regio La Mancha. Deze streek staat bekend om haar droge klimaat waar veel sterke planten overleven. De planten worden gegeten door het speciale schapenras Manchega. Door de speciale leefomstandigheden van deze schapen is het moeilijk om Manchego ergens anders na te maken.
Manchego heeft een eigen DMO, dit houdt in dat de kaas alleen in een bepaald gebied onder bepaalde omstandigheden gemaakt mag worden. De kaas krijgt dan ook een speciaal label en serienummer. Je herkent Manchego aan het zigzag patroon op de zijkant.
Voor AmbianceTravel heb ik onder meer een recept met Manchego uitgewerkt. Bekijk HIER het recept.
Sonja van de Rhoer