klik op een afbeelding voor grotere weergave | Riga is geen dure stad. Uit eten gaan is er zelfs spotgoedkoop. Je hebt er meer dan genoeg keuze tussen verschillende eetge- legenheden. De Letse keuken is beïnvloed door de Duitse, Russische, Poolse en Scandinavische keuken. Er wordt veel vet en boter gebruikt en als kruid veel dille. Typische groenten voor Letland zijn kool, bieten en erwten. Soep en pannenkoeken zijn er ook heel populair. Als ontbijt eten de Letten roggebrood met kaas. Het roggebrood zoals het in Letland gemaakt wordt, vind je nergens anders Er wordt gewoonlijk twee keer per dag warm gegeten. Een typische Letse specialiteit is biezpiena serins, een ongerijpte, jonge kaas. Kiselis is gebak, dat als dessert gegeten wordt. Air Baltic heeft een perfecte verbinding met Riga vanaf Schiphol. |
Dessert van roggebrood met cranberrie
Het dessert doet denken aan een Deens toetje waarin ook roggebrood wordt verwerkt. Je ziet dan ook veel Scandinavische invloeden in de Letse keuken. Ingrediënten voor 4 personen:
|
Bereiding:
|
Letse bloemkool-paddestoelensoep
Bereiding:
|
Slow Food filosofie
Hier staan lokale boeren, producenten en ambachtslieden met hun zelfgemaakte producten. De Let is gewend om groenten en fruit te conserveren. Zo vind je op deze markt talloze inmaakproducten. Allerlei groenten in azijn, vaak met aspirine voor behoud van de kleur. Ik hoorde van één van de boerinnen dat in augustus en september de aspirine bij de apotheek zelfs is uitverkocht.
Paddestoelen die door elke Let zelf worden geplukt, worden ingemaakt in het zout en al het fruit wordt gedroogd. Op deze manier is er in de strenge winters altijd een appeltje voor de dorst. Mocht je een keer naar Riga en Straupe gaan, stop dan onderweg bij Ramkalni Nordeco, pittoresk gelegen aan de Gauja rivier. Hier wordt gedroogd fruit en gedroogde groente verkocht en in het bijbehorende restaurant at ik een variatie op deze soep.