Lange lome lunches, diners bij de behaaglijke warmte van de open haard, gezellige avonden thuis, onder elkaar of met familie en bij vrienden, in keukens waar ook ter wereld: de wijnen van Bellingham zijn - bij elke gelegenheid en op elke plek waar gegeten wordt - op hun plaats. Maar de oorsprong van deze wijnen is diepgeworteld in de wijnlanden van de Kaap, in Zuid-Afrika.
0 Comments
Oliebollen, alcohol en lawaai Oliebollen en/of alcoholische dranken horen al sinds de middeleeuwen bij de nieuwjaarsfeesten. Lawaai is sinds mensenheugenis onmisbaar. Het ratelen met ratels, het afschieten van donderbussen, het knallen met carbid in melkbussen, het is zo oud als de weg naar Rome. Vuurwerk kennen we pas sinds de jaren dertig van deze eeuw. Indiëgangers brachten het eerste vuurwerk mee naar Nederland. Onze traditie stamt uit de tijd van de middeleeuwen. In die tijd kende bijna elke 'provincie' zijn eigen oud en nieuw.
De Spaanse landvoogd Requesens had hier in 1575 genoeg van. Hij was het die bepaalde dat voortaan iedereen op 1 januari Nieuwjaar moest vieren. En zo geschiedde. Het was en is nog altijd een feest van veel eten, veel drinken, veel lawaai, veel feesten en veel goede wensen. Oudejaarsgebruiken Kennen we tegenwoordig allemaal de krantenjongens die rond oud en nieuw een kaartje met goede wensen aanbieden in ruil voor een kleine fooi, vroeger kwamen de askar-mannen (vuilnisophalers), de porders (mannen die 's morgens vroeg de mensen uit bed haalden door op het raam te kloppen), de torenwachters, de lantaarnopstekers en de gilde-leerlingen gedurende de hele decembermaand langs de deuren met rijmprenten (een oud rederijkersgebruik) om een bedragje op te halen.
Lang was dit luiden een gebruik in groot deel van Friesland, Twente en de Achterhoek; dag en nacht beierden de klokken. De bevolking van dorpen als Eibergen, Oudenhorne en Neede heeft vele jaren dit gewoonterecht verdedigd. Uiteindelijk heeft zij toe moeten geven aan hen die wel van hun nachtrust wilden genieten en wordt er nu op aangepaste tijden geluid. Toch blijft het niet netjes om na de langste dag van het jaar een deel van de dag te verslapen. De langslaper wordt uitgescholden voor 'Thomas'.
Islam
De islamitische jaartelling begint bij het vertrek van Mohammed van Mekka naar Medina. Nieuwjaar heeft voor de islamieten geen enkele betekenis. Zij kennen de Ramadan als periode waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Sonja Fotografie: Inez Pleizier en Sonja van de Rhoer
Fotografie: Inez Pleizier & Sonja van de Rhoer Fotografie: Inez Pleizier & Sonja van de Rhoer
Koken met chef-koks in De Kookfabriek in Amsterdam. Een middag koken met top chef-koks en topproducten, besteld bij de eerste online foodmarkt in Nederland. Directlyfrom.nl legt een directe link tussen top foodleveranciers en consument. De webshop Directlyfrom.nl kent zijn gelijke niet voor wat betreft kwaliteit, versheid en diversiteit. Topkoks als Mario Ridder, Peter Lute en Chris Naylor kookten mee in De Kookfabriek om de mooie producten culinair te vertalen naar de thuiskok.
Voor Marcel van Breda van Schmidt Zeevis is de combinatie van verschillende gespecialiseerde leveranciers op 1 online foodplatform fantastisch, met alle diversiteit en gemak voor de consument. Directlyfrom.nl is het initiatief van ondernemers Jeroen Zegwaart en Justyna Zadykowicz. Zij zien de enorme invloed van voedsel op alles in ons leven. “Nu kunnen we ervoor kiezen om het beste van het beste in ons dagelijkse leven te halen. Kies voor kwaliteit en gemak en ga genieten!” Fotografie: Adrienne van der Smagt
|
BLOGCulinaire ProductiesSonja van de Rhoer
Opgegroeid: als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner. Is docent: Koken en Voedingsleer Werkte als: elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag. Gaf jarenlang: kooklessen en lezingen over gezonde voeding aan leden van vrouwen- bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen. Verzorgt: reportages, interviews en recepten. Kookt: voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling. Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd. Gepassioneerd: golfer met de juiste concentratie en bekeken course management. Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op het gezicht en spelen maar. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Fotografie: Ruud Taal
Schrijft:
de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw. Heeft: ruim 60 kookboeken op haar naam staan, waar- onder het Margriet kookboek (23ste druk) en het grote Vegetarisch Basiskookboek. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Archives
February 2024
CategoriesVolg mijRSSOP SMAAKEXPEDITIE bij Angelique Schmeinck Ambiance Travel artikelen |