Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt, doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Wij Nederlanders houden wel van deze hartverwarmende drank met veel alcohol en suiker, zeker in de wintermaanden. Maar Warre’s port heeft nu een aantal types port (Otima) die het uitstekend doen in de zomermaanden.
Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie portwijnen.
Porthuis Warre’s
Het porthuis Warre's is opgericht in 1670. Het was het eerste Britse porthuis dat zich Portugal vestigde. Warre’s bouwde in de wijk Vila Nova de Gaia op de zuidoever van de Dourorivier in Porto in de 18e eeuw hun porthuis en rijpingskelders waar de ports ongestoord kunnen rijpen. Zij werd hiermee een pionier van een grote traditie met een geschiedenis die synoniem is met die van de port zelf.
Warre's Ports onderscheiden zich door hun structuur, elegantie en zacht geparfumeerde neus. Ze hebben een bijzonder frisse en elegante stijl. Warre's premium wijnen zijn afkomstig van Quinta da Cavadinha, Quinta do Retiro en Quinta da Telhada, drie van de mooiste landgoederen van de Douro-vallei. Warre’s Vintage Ports staan over de hele wereld bekend om hun uitmuntendheid en behoren tot de beste in vergelijkende proeverijen.
Warre’s is een familiebedrijf. De familie Symington is al meer dan 100 jaar eigenaar van dit porthuis en een aantal leden zijn actief betrokken bij Warre’s dagelijkse leiding. Zowel bij het werk in de wijngaarden als het maken van de (port)wijn in de kelders tot de rijping en blending in Vila Nova de Gaia.
Ik proefde de onderstaande portwijnen:
Warre’s Warrior port, finest reserve
Een rijke en volle port, gerijpt in de eigen kelders met een goede balans tussen de bramen, pruimen en bessensmaken en de kruidige, elegante tannines, die zorgen voor een mooie lange afdronk. Serveren aan het einde van de maaltijd, puur of met een harde of sterksmakende kaas of bij een (chocolade) dessert.
Warre’s Quinta da Cavadinha Vintage Port 2005
Een dieprode port met aroma’s van rijp rood fruit, lavendel en leisteentonen. Je proeft vlezig zwart fruit, peperige tannines en subtiele cacaonuances. De aanhoudende nasmaak onthult aantrekkelijke theebladtonen. Bewaar de fles horizontaal, bij voorkeur op een koele plaats met een constante temperatuur. Decanteren voor het serveren,liefst een paar uur vooraf. Serveren als dessertwijn puur, bij chocoladedesserts of met een blauwe kaas.
In ‘aangegeven’ jaren zijn de wijnen van Quinta da Cavadinha een belangrijk onderdeel van Warre's Vintage Port. Deze wijnen tonen een herkenbare herkomst, die direct de koelere rijpingscyclus van de wijngaard weerspiegelt, bepaald door de hoogte en de relatief beschutte ligging, die geurige, frisse en zeer elegante wijnen produceren. Deze kenmerken waren voordelig in de hete en droge omstandigheden die werden ervaren door de groei- en rijpingsfasen van 2005. De hoogte en het aspect van de Cavadinha-wijngaard heeft opnieuw hun waarde bewezen bij het ondersteunen van de wijnstokken door de hete, droge zomer.
Het wijnbouwjaar 2005 was uitzonderlijk droog met slechts 6 mm regen in juni en niet een enkele druppel in juli of augustus. Om de situatie te verergeren, de dagtemperaturen die tijdens deze drie maanden werden geregistreerd, op de meeste dagen 35°C (en hoger) bereikten, zodat tegen het einde van augustus begonnen de wijnstokken te spannen door waterstress. De positieve kant was: dat de uitzonderlijk droge omstandigheden een volledige afwezigheid van wijnstokziekten bevorderden en wijnstok ongedierte. De druiven, hoewel klein en traag om te rijpen, waren in zeer gezonde staat, getransformeerd door de door de hemel gezonden regen van 6 en 9 september. Het plukken werd uitgesteld. Na deze regenbuien vulden de druiven zich en werden de schillen zachter. De goede bloei en vruchtzetting speelden ondanks de droogte een belangrijke rol bij het op peil houden van de opbrengst. De vintage verliep onder helderblauwe luchten met koele nachten – de perfecte oogstomstandigheden.
Warre’s Otima Colheita Port 2006
Port gemaakt van druiven van een enkele wijngaard, namelijk de hoger gelegen Quinta da Cavadinha. Vervolgens minimaal zeven jaar gerijpt in kruidige eiken vaten, waardoor de port een geur en smaak van amandel, walnoot, dadel en de zoetheid van de vanille van de vaten mee heeft gekregen. Wat heb ik genoten van dit mooie glas tawny port. Het kan heel goed licht gekoeld worden geschonken. Serveren als dessertwijn puur, bij een chocoladedessert of een harde kaas.
Warre’s Otima 20 year old port
Port wordt door veel jongere wijndrinkers gezien als een wijn, die hun ouders in de wintermaanden dronken. Die tijd is voorbij. Port is ook jong en hip, zeker de Otima lijn van Warre’s. Heel geschikt om gekoeld op een zomeravond te drinken. De 20 year old port is een heerlijke amberkleurige port met de geur en smaak van koffie, dadels, sinaasappelschil en amandelen. Daarnaast fris kruidig door onder andere roze peperkorrels. Serveren: licht gekoeld om zo van te genieten, maar ook heerlijk bij een dessert als crème brulé of een milde blauwe kaas.
Aktueel
Er is veel rumoer in de media geweest de laatste tijd in verband met de leeftijd van een vintageport. Als je ’20 years’ op een fles port ziet staan, is dit geen vintageport van 20 jaar oud. Het is een blend van oudere portjaren om tot een stijl te komen van een 20 jaar oude port. Dit vraagt jarenlange kennis en ervaring van de keldermeester. Én goedkeuring van het controlerende orgaan IVDP, het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto.
Zie voor meer informatie over Warre’s? www.warre.com
Familie Symington
De Symingtons van Schotse, Engelse en Portugese afkomst zijn al sinds 1882 portproducenten in Noord-Portugal. Al vijf generaties lang combineren zij hun passie voor het produceren van heerlijke wijnen en ports met een grote betrokkenheid bij het land en de mensen van de regio. Vandaag de dag werken er tien Symingtons in hun vier porthuizen: Warre’s, Graham's, Cockburn's en Dow's evenals hun Douro wijnmerken - Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataíde, Altano en Prats & Symington (van Chryseia). In 2017 lanceerden ze een nieuwe onderneming, Quinta da Fonte Souto, in de Alto Alentejo.
Symington Family Estates is een vooraanstaande portproducent en de belangrijkste eigenaar van uitstekende wijngaarden in de Dourovallei, met 26 Quintas die 2.462 hectare beslaan en 1.114 ha wijngaard. Het familiebedrijf is stichtend lid van Primum Familiae Vini - een vereniging van 12 Europese wijnfamilies - en werd in 2020 verkozen tot 7e op de lijst van The World’s Most Admired Wine Brands door een panel van meer dan 200 internationale wijnexperts, georganiseerd door Drinks International.
Alle Symington wijngaarden worden duurzaam beheerd onder een minimum interventie certificering en 130 ha wordt biologisch geteeld - het grootste gebied van biologische wijngaard in het noorden van Portugal. De familie heeft aanzienlijk geïnvesteerd in R&D op het gebied van wijnbouw om zich aan te passen aan de klimaatveran-dering en heeft een ambitieus duurzaamheidsplan, met een reeks publieke doelen onder de vlag van Mission 2025. In 2019 werd het bedrijf een certified B Corporation - het eerste wijnbedrijf in Portugal dat deze stap nam - en sloot zich aan bij een wereldwijde gemeenschap van bedrijven die worden gecontroleerd op de hoogste normen van sociale en milieuverantwoordelijkheid. Symington werd uitgeroepen tot Ethical Company of the Year in The Drinks Business 2019 Green Awards.
www.symington.com
www.instagram.com/symingtonfamilyestates
www.twitter.com/symingtonfamily