Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
Proeven als een pro Cees van Castere PROEVEN WORDT KINDERSPEL MET DIT NIEUWE BOEK VAN CEES VAN CASTEREN. Nu we in deze coronotijd alleen thuis kunnen genieten van een goed glas wijn, kunnen we ons gaan verdiepen in de smaak ervan. Wijn drinken met aandacht, proeven wat je drinkt en daar een analyse van maken. Doe dit samen met Cees van Casteren die de geheimen van het wijnproeven met je deelt. ‘Om de heilige graal van wijnproeven te bereiken, moet je kennis en kunde combineren. De eerste stap is echter om goed te leren proeven.’ Cees van Casteren is Master of Wine, dit word je niet zomaar; wereldwijd zijn er maar 409, en in Nederland slechts 3 (!) die deze prestigieuze titel dragen. In Proeven als een Pro doet Cees van Casteren de proefmethode uit de doeken waarmee hij dat zware examen haalde. En dat maakt dit boek uniek ten opzichte van alle andere wijnboeken ter wereld: in maar zes stappen wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel. Die zes stappen worden door Van Casteren omschreven als de Karaatmethode. Als je goed wilt leren wijnproeven is een methode belangrijk. Dat is een systematische manier van proeven om de wijn op alle relevante aspecten door te lichten en te komen tot een proefnotitie. Het letterwoord KARAAT is hierbij het ezelsbruggetje om stapsgewijs een wijn te omschrijven. Het woord ‘karaat’ klinkt misschien wat gek binnen de wijncontext, maar het gaat dit ezelsbruggetje is om de relevante aspecten van wijnproeven te onthouden: Kleur, Aroma’s, Restsuikers, Aciditeit, Alcohol, Tannine. Deze methode wordt duidelijk uitgelegd door Cees, waarna hij hem ter verdere illustratie ook nog toepast op twee wijntypen die iedere wijnliefhebber wel kent: een Sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland en een Shiraz uit Barossa, Australië. Handig hierbij is dat hij direct onderscheid maakt in hoe je als beginner en als gevorderde wijnproever de methode kunt gebruiken. Denk niet dat je aangeboren aanleg moet hebben om goed te proeven en vergeet de clichés over egotrippende wijnsnobs; met de methode en kennis van Proeven als een Pro kun je over elke wijn iets zinnigs zeggen. En er zelfverzekerd in gezelschap over praten. Ben je ook op zoek naar de heilige graal van wijnproeven? Dan is Proeven als een Pro hét boek voor jou! Over Cees van Casteren MW: Cees van Casteren is Master of Wine, Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen. Cees heeft meer dan 10 boeken over wijn op zijn naam. Proeven als een Pro Auteur: Cees van Casteren Prijs: €29,95 ISBN: 9789083097602 Uitgever: Tree Books. www.treebooks.nl |
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]