Column bij:Het lievelingsgerecht van... Marieke Klosters'Penna alla Norma' smaakt naar opera'. ,,Ooit, jong en verliefd, dacht ik mijn vriendje te verrassen met een snel klaar eenpansgerecht. ‘Dat kamerbewonerseten hoef ik niet’, was zijn commentaar. De toon was gezet. Ik liet hem vanaf dat moment lekker koken en leerde zelf genieten van met zorg bereide gerechten.
Daarmee vergeleken is de Penne alla Norma, bereid na afloop op het logeeradres op de golfbaan, ‘een eitje’. Penne alla Norma is een eerbetoon aan de componist Bellini uit Catania, die de opera Norma schreef. Het is het beroemdste pastagerecht van Sicilië en een prachtige opera.''
Tip:
Als je gedroogde pasta bereidt, kan de kwaliteit van de gekozen pasta het verschil betekenen tussen een middelmatig en een fantastisch gerecht. Bij Roberto’s moet pasta bepaalde eigenschappen hebben: (a) hij moet soepelheid hebben, dat wil zeggen dat de pasta 4-5 minuten ‘al dente’ moet blijven nadat het kookproces beëindigd is (als je goed oplet zal je merken dat pastagerechten vanaf het moment dat ze worden geserveerd tot aan de laatste hap heel erg verschillen, omdat de zintuiglijke kwaliteiten ervan blijven veranderen); (b) gedroogde pasta moet een beetje ruw zijn, zodat de saus door de pasta zelf wordt opgenomen. Pasta ‘trafilata al bronzo’ (met bronzen machines gesneden) is op dat punt te verkiezen boven de commerciëlere pasta die met Teflon gesneden wordt; (c) pasta wordt smakelijker wanneer hij langzaam en op lage temperatuur wordt gedroogd dan wanneer hij mechanisch in ovens wordt gedroogd. |
Golf
|