Advocaat is een dik-vloeibare drank met circa 14% alcohol. Het wordt gemaakt op basis van ei, brandewijn en suiker. Al is het een drank, het wordt meestal met een lepeltje gegeten omdat het te dik is om zo te drinken. Wie herinnert zich niet de bezoekjes aan grootouders, waar op verjaardagen een ‘advocaatje met slagroom’ werd geserveerd? Nu is het trendy om de goudgele drank als saus over desserts of gebak uit te schenken
0 Comments
Hollandse wortels in Zuid-Afrika De culinaire tradities in Zuid-Afrika weerspiegelen op een unieke manier de migratiegeschiedenis van Zuid-Afrika waarin woorden als veldkos (wat je onder weg vindt), padkos (eten voor onderweg meenemen) en potjiekos (gezelligheidsmaaltijd) nog steeds worden gebruikt. Net als in Nederland is de Zuid-Afrikaner op zoek naar oorspronkelijke producten, die vertaald worden in oude, maar vooral in nieuwe gerechten, waardoor je extra kunt genieten van heerlijk Zuid-Afrikaans eten, smakelijk én mooi op het bord.
Het is een feest om hier al proevende rond te lopen. Op het wijngoed Bosschendal wordt tussen de middag een buffet geserveerd met traditionele en plaatselijke gerechten, zoals ‘rooi uiesop, bottervis met suurlemoenbottersous, bobotie, plaaslike kase en malvapudding’ , naast Engelse rosbief en salade van Mozzarella, tomaat en basilicum. Traditioneel Zuid-Afrika-Afrikaans eten Is er qua Zuid-Afrikaans eten nog iets terug te vinden uit de tijd van Jan van Riebeeck in 1652? De Hollanders brachten de stamppot en stoofschotel mee en alles werd en wordt op smaak gebracht met de specerijen die de door de VOC aangevoerde ‘Maleiers’ uit het Verre Oosten meenamen. Zo staat het eenpansgerecht ‘potjiekos’ zowel thuis als in de restaurants nog altijd op het menu. Potjiekos, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht, wordt in een grote gietijzeren pan bereid door schenkel aan te bakken in olie en boter, ui en knoflook toe te voegen met een fles (witte of rode) wijn en alles gaar te stoven. Vervolgens aardappelen, wortel en pompoen in blokjes erbij, samen met paddenstoelen, rozemarijn, tijm en oregano. Zodra groenten en vlees gaar zijn serveren met bieslook. Potjiekos kan ook met varkensvlees of vis worden bereid. Een variatie op de Hollandse jachtschotel is het bekende gerecht Bobotie met pittig gehakt, gele rijst en chutney. Heerlijk Afr Typisch Afrikaans eten De braai is onlosmakelijk verbonden met Zuid-Afrikaans eten. Hier smelten alle culturen samen, Nederland, Engeland, Azië en veel Afrika. Braaien gaat op echte blokken hout, niet op houtskool, het duurt dus lang voordat het vuur smeult, tijd genoeg om samen door te brengen met familie en vrienden. Gekonfijte watermeloenschil Een specialiteit van Zuid Afrika, die indertijd door de Nederlanders is meegekomen, wordt geserveerd in Catharina's, het restaurant van het Steenberg hotel in Constantia, namelijk gekonfijte groene watermeloenschil. Blokjes schoongeboende watermeloen worden gekookt met suiker, gember en kaneelstokjes, heerlijk bij het ontbijt en als bijgerecht. Traditioneel Zuid-Afrikaans eten Is er qua Zuid-Afrikaans eten nog iets terug te vinden uit de tijd van Jan van Riebeeck in 1652? De Hollanders brachten de stamppot en stoofschotel mee en alles werd en wordt op smaak gebracht met de specerijen die de door de VOC aangevoerde ‘Maleiers’ uit het Verre Oosten meenamen. Zo staat het eenpansgerecht ‘potjiekos’ zowel thuis als in de restaurants nog altijd op het menu. Potjiekos Een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht, wordt in een grote gietijzeren pan bereid door schenkel aan te bakken in olie en boter, ui en knoflook toe te voegen met een fles (witte of rode) wijn en alles gaar te stoven. Vervolgens aardappelen, wortel en pompoen in blokjes erbij, samen met paddenstoelen, rozemarijn, tijm en oregano. Zodra groenten en vlees gaar zijn serveren met bieslook. Potjiekos kan ook met varkensvlees of vis worden bereid. Een variatie op de Hollandse jachtschotel is het bekende gerecht Bobotie met pittig gehakt, gele rijst en chutney. Heerlijk Afr Gekonfijte watermeloenschil Een specialiteit van Zuid Afrika, die indertijd door de Nederlanders is meegekomen, wordt geserveerd in Catharina's, het restaurant van het Steenberg hotel in Constantia, namelijk gekonfijte groene watermeloenschil. Blokjes schoongeboende watermeloen worden gekookt met suiker, gember en kaneelstokjes, heerlijk bij het ontbijt en als bijgerecht. Exotisch Kaaps tintje Er is dus best wat terug te vinden uit ‘die goei ouwe’ tijd, maar net als in Nederland is er een culinaire ontwikkeling gaande die gebaseerd is op het Slow Food principe. Het gebruik van lokale producten van kleine producenten met een exotisch Kaaps tintje geeft een verrassende Zuid-Afrikaanse keuken. Er is dus best wat terug te vinden uit ‘die goei ouwe’ tijd, maar net als in Nederland is er een culinaire ontwikkeling gaande die gebaseerd is op het Slow Food principe. Het gebruik van lokale producten van kleine producenten met een exotisch Kaaps tintje geeft een verrassende Zuid-Afrikaanse keuken. Sonja van de Rhoer Sonja de keuken in voor een Zuid-Afrikaans recept |
BLOGCulinaire ProductiesSonja van de Rhoer
Opgegroeid: als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner. Is docent: Koken en Voedingsleer Werkte als: elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag. Gaf jarenlang: kooklessen en lezingen over gezonde voeding aan leden van vrouwen- bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen. Verzorgt: reportages, interviews en recepten. Kookt: voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling. Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd. Gepassioneerd: golfer met de juiste concentratie en bekeken course management. Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op het gezicht en spelen maar. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Fotografie: Ruud Taal
Schrijft:
de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw. Heeft: ruim 60 kookboeken op haar naam staan, waar- onder het Margriet kookboek (23ste druk) en het grote Vegetarisch Basiskookboek. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Archives
February 2024
CategoriesVolg mijRSSOP SMAAKEXPEDITIE bij Angelique Schmeinck Ambiance Travel artikelen |