Ik zag dit met eigen ogen in het plaatsje Campagne in Les Landes waar Bernard Tauzia sinds 1979 vrije uitloop Label Rouge boerderijgevogelte fokt op zijn boerderij die hij met 4 partners heeft opgericht. Zijn scharrel-kippen worden op traditionele wijze groot gebracht. Ze hebben de volledige vrijheid om rond te scharrelen en voedsel uit de natuur te pikken in en om de schaduwrijke dennen- en pijnboombossen van Les Landes Gascogne.
Zo ook bij Marie Binchet in Carcen-Ponson. Zij hecht waarde aan traditie en kwaliteit. Ze is gespecialiseerd in het fokken van vrije uitloop gele Landes kippen en voedt haar pluimvee met haar eigen lokaal geteelde maïs. Ze maakt gebruik van verplaatsbare hutten om de impact op het milieu te minimaliseren. Marie en haar man, partners in het bedrijf, behouden de traditie en voldoen aan de strenge normen van het Label Rouge.
Label Rouge kippen zijn volgroeid na minimaal 81 dagen, dit in tegenstelling tot een standaardkip die al na 42 dagen worden geslacht.
Hoe worden deze vrije uitloopkippen gefokt?
De kippen krijgen 100% vegetarisch voedsel ( planten met voornamelijk lokale granen, die energie en vezels leveren, plantaardige eiwitten uit soja- of koolzaadcake, maar ook erwten en bonen, mineralen en vitamines in hun mobiele barakken (‘maresines’). Deze barakken worden sinds de jaren zestig gebruikt. Hier krijgen de kippen voedsel en water en brengen ze de nacht door. Zodra het licht wordt gaan de ‘luiken’ open en kunnen de kippen naar buiten, het bos in. De barakken zijn demontabel en mobiel, zodat ze verplaatsbaar zijn en het ecosysteem van de bodem behouden blijft.
|
Wil je meer weten over het dagelijks leven van een scharrelkip: neem dan een kijkje achter de schermen van het Label Rouge via de webcam.
Kijk op www.pluimvee-eieren-labelrouge.nl .
Ook voor recepten van chef-kok, presentator bij Binnenste Buiten, restaurateur en kookboeken-schrijver Alain Caron ben je op deze site op het juiste adres.
Waar te koop?
In Nederland zijn Label Rouge producten te koop bij Albert Heijn en Jumbo met een wisselende verkrijgbaarheid en bij de horecagroothandel Hanos. Ook online op de site van Butchery.nl en Nice to Meat en bij een aantal poeliers zoals onder andere Pieter van Meel. Het is te herkennen aan de aanduiding Volaille Fermiere , gecertificeerd met Label Rouge keurmerk en een beschermde geografische aanduiding (BGA).
Mocht je in de buurt zijn of een paar dagen in deze mooie rustige omgeving willen doorbrengen ga dan zeker een keertje eten in Eugenie Les Bains. Hier heb je de keuze uit restaurant La Ferme Aux Grives, de brasserie of het 3 Michelin sterren restaurant Les prés d’Eugénie. Beiden van de beroemde chef-kok Michel Guérard. Guérard, 90 jaar oud, komt nog bijna dagelijks zijn gasten persoonlijk begroeten. | [ klik voor grotere weergave ] |
|
Sonja van de Rhoer