Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
De natuur op je bord - Restaurant De Tuinkamer
Alwin Leemhuis en Gitta Luiten In het kookboek Restaurant De Tuinkamer – Natuur op je bord inspireren Alwin Leemhuis en Gitta Luiten je om te koken met wat de natuur te bieden heeft. Met vernieuwende recepten als aardpeer-kaviaar, tahin van zonnebloempitten, in walnootolie gegaarde zeeduivel en sappen van vlierbloesem, dahlia en chrysant. Eet vier seizoenen uit je eigen tuin of van je eigen balkon, waarbij verschillende schematische weergaven van plantensoorten je kunnen helpen met wat je wanneer eet en over hoe je die planten kweekt (of je nu een (moes)tuin hebt of een balkon). De recepten zijn goed en duidelijk beschreven. Wel moet je een geoefende (hobby)kok zijn om de meeste gerechten goed te kunnen bereiden. Aantrekkelijk vind ik de productinformatie en de verschillende bereidingstechnieken van een aantal groenten, kruiden en bloemen uit de tuin. Denk aan pompoen in de tuin: welke soorten, welke is favoriet, hoe kweken en hoe verzorgen. Daarnaast pompoen in de keuken: wat doe je met de pitten ( roosteren, olie, jong en de scheuten en waar gebruik je ze dan vervolgens in). Wat doe je met de bladscheuten: rauw, roerbakken. Tenslotte wat doe je met de pompoen: sappen, pulp, inmaken, roosteren, puree, rauw, bakken en waarin gebruiken. De schil kun je konfijten en de bloem als courgettebloemen gebruiken. Deze informatie wordt voor een aantal ingrediënten uit de tuin herhaald. |
De Tuinkamer in het Overijsselse Schuinesloot moet de droom zijn van iedere chef. In dit bijzondere restaurant, gelegen in de Priona Tuinen – in de jaren zeventig ontworpen door kunstenaars Henk Gerritsen en Anton Schlepers – bepaalt de rijkdom van de tuin wat er op tafel komt.
De bezoekers van De Tuinkamer kunnen de natuur niet alleen proeven; ze zitten er letterlijk middenin. In de oude kas kookt chef Alwin Leemhuis zijn bijzondere gerechten. Leemhuis, die eerder twee Michelinsterren kreeg als chef van Librije’s Zusje, gebruikt de bloemen, groenten, kruiden, knollen en wortels uit de Tuinen – waar keuze is uit ruim 5.000 verschillende soorten planten.
Leemhuis werkte eerder voor restaurant Librije’s Zusje, waar hij twee Michelinsterren ontving. In De Tuinkamer kookt hij met wat de Tuinen en de seizoenen op dat moment te bieden hebben.
Luiten heeft een uitgebreide staat van dienst in de cultuursector; zo was zij eerder onder meer directeur van de Mondriaan Stichting, wethouder en is nu Partner Cultuur en Erfgoed bij BMC. In 2011 nam ze de Priona Tuinen in Schuinesloot over, met de bedoeling de filosofie van tuinarchitect Henk Gerritsen voort te zetten.
De natuur op je bord - Restaurant De Tuinkamer
Auteurs: Alwin Leemhuis en Gitta Luiten
Prijs: € 42,99
ISBN: 9789464041415
Uitgeverij: Fontaine (www.fontaineuitgevers.nl)
De bezoekers van De Tuinkamer kunnen de natuur niet alleen proeven; ze zitten er letterlijk middenin. In de oude kas kookt chef Alwin Leemhuis zijn bijzondere gerechten. Leemhuis, die eerder twee Michelinsterren kreeg als chef van Librije’s Zusje, gebruikt de bloemen, groenten, kruiden, knollen en wortels uit de Tuinen – waar keuze is uit ruim 5.000 verschillende soorten planten.
Leemhuis werkte eerder voor restaurant Librije’s Zusje, waar hij twee Michelinsterren ontving. In De Tuinkamer kookt hij met wat de Tuinen en de seizoenen op dat moment te bieden hebben.
Luiten heeft een uitgebreide staat van dienst in de cultuursector; zo was zij eerder onder meer directeur van de Mondriaan Stichting, wethouder en is nu Partner Cultuur en Erfgoed bij BMC. In 2011 nam ze de Priona Tuinen in Schuinesloot over, met de bedoeling de filosofie van tuinarchitect Henk Gerritsen voort te zetten.
De natuur op je bord - Restaurant De Tuinkamer
Auteurs: Alwin Leemhuis en Gitta Luiten
Prijs: € 42,99
ISBN: 9789464041415
Uitgeverij: Fontaine (www.fontaineuitgevers.nl)
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]