Thailand
Thailand, het vroegere Siam, was ooit een land ver weg van hier. Die tijd is al lang voorbij. Tegenwoordig stappen steeds meer mensen in
een vliegtuig om een vakantie in dit land van de glimlach door te brengen. Maar ook zien we dat steeds meer mensen een Thais
restaurant in Nederland bezoeken.
Wat vinden we zo bijzonder aan Thailand en de Thaise keuken?
een vliegtuig om een vakantie in dit land van de glimlach door te brengen. Maar ook zien we dat steeds meer mensen een Thais
restaurant in Nederland bezoeken.
Wat vinden we zo bijzonder aan Thailand en de Thaise keuken?
De naam Thailand
Betekent 'land van de vrijheid' (thai=vrij), dit omdat het het enige land in Zuidoost Azië is dat niet onder koloniaal bestuur heeft gestaan. Toch is een groot deel van de bevolking afkomstig uit het hart van China. Dit ten gevolge van de grote volksverhuizingen eeuwen geleden. Het is daarom niet zo bijzonder dat de Chinese invloed op de Thaise keuken altijd heel groot is geweest. Denk maar aan het roerbakken. Vlees, vis en groenten worden voor het overgrote deel bereid in de wok en bij dit roerbakken wordt een minimale hoeveelheid plantaardige olie gebruikt. Andere bereidings-methoden zijn het stomen, vis vaak in een bananenblad of de bekende gestoomde broodjes en het grilleren van vlees. Bij deze methoden wordt er ook geen vet gebruikt. Bovendien is een groot voordeel van het roerbakken, stomen en grilleren dat behalve het verkrijgen van een uitstekende smaak, het grootste deel van de vitaminen en mineralen behouden blijft. |
De Thaise maaltijd
Voor de Thai is eten zo ongeveer het belangrijkste wat er is. De hele dag door geniet hij van een soep, gefrituurde snack, stoomhapje van de straatventer, een schijf meloen of een stukje geroosterd vlees of kip. Hij eet niet zoals wij, drie keer per dag, maar 'graast' de hele dag door. Overal wordt de hele dag gekookt en van 's morgens vroeg tot ' s avonds laat ruik je de meest heerlijke geuren van verse chilipepers, knoflook (veel!), lente-ui, citroengras en koriander; kruiden, die in het merendeel van de gerechten worden gebruikt. Als de Thai met vrienden en familie eet is dit meestal 's avonds. Het gezelschap zit op de grond, vaak op een mat of plaid. In het midden worden de schaaltjes en kommen neergezet, over het algemeen allemaal tegelijk zoals ook in de Indonesische en Chinese keuken gebruikelijk is. Ook de soep wordt als bij- en niet als voorgerecht geserveerd. Deze soep is meestal zo 'heet' dat het ook lekkerder is om het ergens bij (rijst, groenten) te eten. Er wordt alleen gegeten met vork (links) en lepel (rechts). Een mes is niet nodig, alles is hapklaar gesneden. |
Thais eten is lekker en gezond en biedt de meeste mogelijkheden voor calorie- en cholesterolarm koken.
Bekende en minder bekende Thaise ingrediënten
Bamboescheuten
Bamboe kunnen wij in blik kopen, zowel in scheuten die nog kleiner moeten worden gesneden als in luciferrepen. De smaak is vrij neutraal en kan daarom goed worden gecombineerd met andere ingrediënten. Spoel de bamboe uit blik af in een zeef onder koud stromend water. Bewaar een restant onder water, maximaal een week, in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Bananenblad Bananenblad is niet alleen prachtig om te zien (en daarom heel goed als serveerblad, geschenkverpakking of groendecoratie te gebruiken), maar ook ideaal als verpakking voor stoomgerechten. Bananenbladeren zijn in de meeste toko's verkrijgbaar. Bonensaus De bekendste variant is de Chinese zwarte-bonensaus uit blik of pot, waarvan u maar een of twee theelepels van nodig heeft. Bonensaus heeft een kenmerkende smaak doordat ze is bereid van sojabonen die door fermentatie zoutig en aromatisch zijn. Chilipepers Dit is een van de meest gebruikte ingrediënten in de Thaise keuken. Felgekleurd: rood, geel, groen en oranje in verschillende groottes. Tip: houd u niet van 'heet' of vindt u het gauw te scherp, voeg dan iets suiker toe, dit neemt de grootste scherpte weg. Citroengras Ook bekend onder de Indonesische naam sereh. Citroengras is een grasachtige plant met een klein, rond worteltje. Het geeft gerechten een prettige citroensmaak. Kerriepasta's Kerriepasta's zijn de basismengsels voor de bekende Thaise curry’s of kerriegerechten. Veel van deze kerriepasta's zijn tegenwoordig bij de supermarkt te koop in verschillende scherptes van mild tot heel erg pittig. |
Knoflook
De Thai gebruikt voor onze begrippen veel knoflook. Als wij een teentje gebruiken, neemt de Thai er drie. In de recepten heb ik rekening gehouden met onze voedingsgewoonten en het gebruik van knoflook teruggebracht naar een teentje. Kokosmelk Kokosmelk wordt veel gebruikt in roerbakgerechten en in curry’s. Het geeft een romige volle smaak. Kokosmelk is als dikke en dunne melk in blik te koop, maar ook als een blok geperste kokosroom 'creamed coconut' of 'santen' genoemd. Deze laatste vorm is veel vetter en u heeft dan ook maar een derde tot de helft van de aangegeven hoeveelheid aangelengd met kokend water nodig. Kokosvlees Lekker in nagerechten met verse (tropische) vruchten, ijs en slagroom en in curry's en stoofschotels. Dit kunt u in blik kopen in de Thaise en Chinese winkels. Koriander De peterselie van Thailand. Dit kruid wordt in het grootste deel van de Thaise gerechten gebruikt. Wees matig in het gebruik, het overheerst vrij snel. Limoen De kleine Thaise limoentjes zijn veel kleiner dan de ons bekende Europese soort. De kleur is donkerder groen. Limoentjes worden meestal gebruikt als garnering. Het sap dient als basis voor limonade of als smaakmaker aan het einde van de kooktijd van een gerecht. Pandanrijst De beste rijst ter wereld is deze dure Thaise geurige rijst. Vissaus Last but not least, onmisbaar in de Thaise keuken. Ook bekend als nam pla. Vissaus wordt gemaakt van vis- en krabbenextracten en is zout. Voeg dus geen of slechts heel weinig zout toe aan het gerecht. |
Fotografie: Sonja van de Rhoer