Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
Een kookboek - 450 klassiekers
Seppe Nobels Seppe Nobels is chef-kok van Graanmarkt 13 in Antwerpen. Nobels is voor mij dé chef-kok van ‘licht en gezond’. Nobels staat met restaurant Graanmarkt 13 al jaren in de top tien van beste groenterestaurants ter wereld. Zijn motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt. Een Kookboek is een vervolg op Vegetables that sparkle the conversation. ‘Veggie is hip bij jongeren, maar bij laat ons zeggen vijftigplussers alleen als het om een luxueuze bereiding gaat. Een bord met wortels vinden ze vaak niet sexy genoeg, tenzij er een ribstuk naast ligt. Mannen zijn doorgaans een stuk moeilijker te overtuigen dan vrouwen. Weinig mensen leggen de link met groenten. Een vegetariër krijgt bij ons alleen groenten en kruiden te eten. Vegetarische gerechten zijn vaak mooier en ogen kleurrijker. Het gebeurt niet zelden dat mensen die aan een tafel naast een vegetarische tafel zitten, dezelfde bereidingen willen bestellen.’ Het boek bevat 17 hoofdstukken waar groenten de hoofdrol spelen zoals biet, pompoen en champignon. Met Een Kookboek laat de chef je zijn 450 beste klassiekers proeven. Door te koken met seizoensgroenten uit de regio gaat Nobels voor duurzaamheid. Groenten vormen de rode - of beter : groene - draad in dit culinaire verhaal. Dit boek is het resultaat van tien jaar koken, zowel thuis als in de restaurants waar Seppe Nobels werkte. Hij verzamelde 450 recepten die iedereen gemakkelijk in zijn eigen keuken kan klaarmaken. Door ze met zo veel mogelijk mensen te delen, wil de auteur onze culinaire klassiekers niet alleen bewaren, maar ook 'vergroenen'. Alle recepten in dit unieke boek krijgen bovendien een NutriScore®. Dit systeem werd door voedingsexperts ontwikkeld en toont in een oogopslag of een product of recept goed voor je is of dat je er beter met mate van eet. Een onmisbare groentekookbijbel voor al wie van lekker gezond houdt. Een Kookboek Auteur: Seppe Nobels Prijs: € 45,- ISBN: 9789401474030 Uitgeverij: Lannoo www.lannoo.com Vegetables that sparkle the conversation Auteur: Seppe Nobels Prijs: € 23,99 e-book ISBN: 9789401430357 Uitgeverij: Lannoo www.lannoo.com Een recept van Seppe Nobels:
Spruit / zoete aardappel / rode quinoa / salie Ingrediënten voor 4 personen:
|
- Week de quinoa 6 uur in de groentebouillon. Kook de quinoa vervolgens 1 minuut. Giet af en laat 4 uur drogen in de warmtelade, in de oven op 60 °C of op de verwarming totdat de quinoa kurkdroog is.
- Verwarm de arachideolie tot 175 °C. Pocheer hierin gedurende 20 seconden de gedroogde quinoa. Laat rusten op keukenpapier en bestrooi met een snufje fijn zeezout.
- Pluk de blaadjes van de spruiten en kook ze 30 seconden in gezouten water. Koel af in ijswater. Laat goed uitlekken en breng op smaak met zout en peper, het limoensap en de druivenpitolie. Schil de zoete aardappels, snijd ze in grote blokken en bewaar de snijresten voor de puree. Snijd de zoete aardappelblokken vervolgens in fijne plakjes.
- Verwarm de oven voor op 165 °C. Verdeel de aardappelplakjes over een ovenschaal. Meng de salie, de tijm en de knoflook door de plakjes zoete aardappel. Voeg 100 milliliter room toe en breng op smaak met zout en peper. Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven.
- Kook de snijresten gaar in een mengsel van de resterende room en de melk, samen met de rozemarijn en de steranijs. Haal door een zeef. Verwijder de kruiden en mix in de blender met enkele lepels van het kookvocht totdat je de gewenste dikte bereikt. Breng op smaak met espelettepeper en zout. Snijd de gratin van zoete aardappel in porties en schik op de borden samen met de salade van spruiten, de crème van zoete aardappel en de gepofte quinoa.
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]