1 Sel gris gros de Guérande is een typisch keukenzout. Door de methode van winning heeft dit zout heel veel mineralen die het zout zee-achtig doen smaken. Gebruik het voor het koken van groente, aardappelen, rijst, pasta, en dergelijke. Ik maak met dit zout graag een Hollandse Blauwhoender in een zoutkorst. (niet afgebeeld)
2 SelFin de Guérande is een echt tafel- zout. Het is hetzelfde zout als het sel gris gros maar dan gedroogd en gemalen, zodat het strooibaar is en sneller intrekt in een product. Gebruik het voor je gebakken ei, uitsmijter of gekookt eitje en je zult een andere smaak- beleving hebben dan met gewoon (geraffi- neerd) zout. 3 Fleur de sel Marisol Goed Fleur de Sel is licht vochtig, heeft een fijne structuur en een zilte smaak. Het wordt dan ook door menig chef de cuisine gebruikt voor het à la minute nazouten op het bord. 4 Algosel, het sel Fin de Guérande verrijkt met algen en zeewier. Bak een vis(filet), al dan niet gepaneerd, zonder deze te kruiden. Strooi pas op het bord Algosel over de vis. De vis smaakt alsof deze net uit zee komt. Ook lekker door de aardappelpuree. 5 Coarse Grain Hollow Pyramids van Bali. Door de vorm, grote holle piramide- vormige zoutkristallen, is dit zout uitstekend geschikt voor salades. Het kristal lost niet snel op en daardoor behoud je het knapperige. Een zout geschikt voor het nazouten. Voor salades, roerbakgroente of een gekookt eitje. Kortom, voor elk gerecht waaraan je een kleine knisper wil geven. Het heeft een zeer zachte zoutsmaak en een sublieme bite. 6 Black Hawaï, een zeezout waaraan actieve kool is toegevoegd. Het heeft daarom een lichte houtskoolsmaak. Het kleine harde korreltje is knisperend zout en zeer geschikt voor decoratief nazouten. Mooi en lekker op een toastje met verse geitenkaas of een zacht gekookt eitje, gepocheerde vis, groente en elk soort vlees. 7 Kala Namak Black Salt Powder Dit zout is een vulkanisch steenzout. Een zwavelverbinding met 98% NaCl (natrium- chloride) en sporen van calcium, magnesium en ijzer. Daarom ruikt en smaakt dit zwarte zout als gekookte eieren met ui. |
In het hart van Twente, vlakbij het landgoed Twickel, werd in 1886 zout in de bodem ontdekt. Baron van Heeckeren van Wassenaar was bezig een waterput voor zijn paarden te slaan, maar ontdekte dat het water zo zout was dat het niet gedronken kon worden.
|
Men wint het zout uit ondergrondse afzettingen in Midden-India, Pakistan en Afghanistan. Zwart zout wordt vaak over amuses e.d. gestrooid. Wanneer je dit zout over een avocado strooit en het ‘blind’ proeft, denk je dat je een hard gekookt ei eet. Of klop het door een omelet- mengsel, dit geeft een super ei-effect. De moeite van het proberen waard.
8 Murray River Zout afkomstig van een ondergrondse mineraalrijke zoutlaag, die gevoed wordt door de Murray River (Australië). Hierdoor zijn ondergrondse meren en rivieren ontstaan. Het al zout geworden water wordt opgepompt en in haar natuurlijke omgeving (bassins) door de zon verdampt. Het opgepompte water bevat veel mineralen en is ook roze van kleur. Het zout heeft een volle, mineraalrijke smaak. Voor het nazouten van rood vlees en wild.
10 Kala Namak Black Salt Powder
die gevoed wordt door de Murray River (Australië). Hierdoor zijn ondergrondse meren en rivieren ontstaan. Het al zout geworden water wordt opgepompt en in haar natuurlijke omgeving (bassins) door de zon verdampt. Het opgepompte water bevat veel mineralen en is ook roze van kleur. Het zout heeft een volle, mineraalrijke smaak. Voor het nazouten van rood vlees en wild.
9 Olivas Negras Een echte delicatesse, deze Fds (Fleur de Sel) van Mallorca met zwarte geroosterde Kalamata olijven. Zet dit zout op tafel met goede olijfolie of lekkere boter en een mooi stuk brood, meer heb je niet nodig. Lekker op salade Caprese (mozzarella en tomaat), maar ook op een broodje rosbief.
10 Cyprus Citroen Een waanzinnig lekker zout op vis. De volle citroensmaak overtreft je verwachting. Ook lekker op salades en gegrilde courgettes.
11 Paprika Chili Himalaya Je vraagt je af, zal ik het doen? Doe het maar. Maak meloen- balletjes, serveer deze in een klein glaasje en bestrooi ze vlak voor het serveren met dit zout. Je krijgt een combinatie van het zoet van het fruit, het pikante van de chili en het zilte van het zout. Helemaal top.
12 Olivas Negras Een echte delicatesse, deze Fds (Fleur de Sel) van Mallorca met zwarte geroosterde Kalamata olijven. Zet dit zout op tafel met goede olijfolie of lekkere boter en een mooi stuk brood, meer heb je niet nodig. Lekker op salade Caprese (mozzarella en tomaat), maar ook op een broodje rosbief.
13 Paprika Chili Himalaya Je vraagt je af, zal ik het doen? Doe het maar. Maak meloen- balletjes, serveer deze in een klein glaasje en bestrooi ze vlak voor het serveren met dit zout. Je krijgt een combinatie van het zoet van het fruit, het pikante van de chili en het zilte van het zout. Helemaal top.
14 SalMartins, een vers grof zeezout met een kleine korrel. Doop een aardbei in gesmolten chocolade. Net voor het stollen van de chocola, doe je er tussen duim en wijsvinger een paar korreltjes zout op. Serveer de aardbei bij een dessert, met een glas dessertwijn of gewoon met een glas champagne bij het ontbijt.
8 Murray River Zout afkomstig van een ondergrondse mineraalrijke zoutlaag, die gevoed wordt door de Murray River (Australië). Hierdoor zijn ondergrondse meren en rivieren ontstaan. Het al zout geworden water wordt opgepompt en in haar natuurlijke omgeving (bassins) door de zon verdampt. Het opgepompte water bevat veel mineralen en is ook roze van kleur. Het zout heeft een volle, mineraalrijke smaak. Voor het nazouten van rood vlees en wild.
10 Kala Namak Black Salt Powder
die gevoed wordt door de Murray River (Australië). Hierdoor zijn ondergrondse meren en rivieren ontstaan. Het al zout geworden water wordt opgepompt en in haar natuurlijke omgeving (bassins) door de zon verdampt. Het opgepompte water bevat veel mineralen en is ook roze van kleur. Het zout heeft een volle, mineraalrijke smaak. Voor het nazouten van rood vlees en wild.
9 Olivas Negras Een echte delicatesse, deze Fds (Fleur de Sel) van Mallorca met zwarte geroosterde Kalamata olijven. Zet dit zout op tafel met goede olijfolie of lekkere boter en een mooi stuk brood, meer heb je niet nodig. Lekker op salade Caprese (mozzarella en tomaat), maar ook op een broodje rosbief.
10 Cyprus Citroen Een waanzinnig lekker zout op vis. De volle citroensmaak overtreft je verwachting. Ook lekker op salades en gegrilde courgettes.
11 Paprika Chili Himalaya Je vraagt je af, zal ik het doen? Doe het maar. Maak meloen- balletjes, serveer deze in een klein glaasje en bestrooi ze vlak voor het serveren met dit zout. Je krijgt een combinatie van het zoet van het fruit, het pikante van de chili en het zilte van het zout. Helemaal top.
12 Olivas Negras Een echte delicatesse, deze Fds (Fleur de Sel) van Mallorca met zwarte geroosterde Kalamata olijven. Zet dit zout op tafel met goede olijfolie of lekkere boter en een mooi stuk brood, meer heb je niet nodig. Lekker op salade Caprese (mozzarella en tomaat), maar ook op een broodje rosbief.
13 Paprika Chili Himalaya Je vraagt je af, zal ik het doen? Doe het maar. Maak meloen- balletjes, serveer deze in een klein glaasje en bestrooi ze vlak voor het serveren met dit zout. Je krijgt een combinatie van het zoet van het fruit, het pikante van de chili en het zilte van het zout. Helemaal top.
14 SalMartins, een vers grof zeezout met een kleine korrel. Doop een aardbei in gesmolten chocolade. Net voor het stollen van de chocola, doe je er tussen duim en wijsvinger een paar korreltjes zout op. Serveer de aardbei bij een dessert, met een glas dessertwijn of gewoon met een glas champagne bij het ontbijt.
|
Het Zoutmuseum staat in het centrum van Delden, Twente. Het museum vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten.
Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo, maar vooral ook om de periodes veel verder terug in de tijd en om plaatsen wereldwijd. Alles wat u over zout wilt weten, komt hier aan de orde. Van de winning tot de meer dan 2000 zoutvaatjes die het museum bezit. Zout is een wereldgeschiedenis! www.zoutmuseum.nl |
Jeroen van Wieren Salinator Salsamentum de Zoutkamer Spaarndammerstraat 34 1013 SW Amsterdam 020-6812440 www.salsamentum.nl |