Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
10 jaar Dagelijkse kost
Jeroen Meus Als er één kok op TV is waar ik graag naar kijk, is het wel Jeroen Meus. Wat een ontspannen, vakbekwame kok! Iemand waarbij de liefde voor koken en eten iedere werkdag werkelijk bij je binnenkomt. Hij ziet kans om al die jaren steeds weer een lekkere en eenvoudige maaltijd te bereiden. Nu viert Jeroen Meus zijn 10-jarig jubileum met dit nieuwe boek. 250 recepten: vis, vlees, vegetarisch en zoetigheden. Van stamppot en gehaktballen tot curry, soep en salade, er is voor ieders smaak wat bij. Zo kun je iedere dag van het jaar een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Jeroen Meus (1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert. De reeks gelijknamige en al even succesvolle kookboeken die daarop volgden verleidden heel Vlaanderen tot achter het fornuis. 10 jaar Dagelijkse kost Auteur: Jeroen Meus Prijs: € 39,99 ISBN 978 90 223 3779 0 Uitgeverij Manteau/ New book collective Lamsbout van de barbecue met gegrilde groene asperges
Ingrediënten:
En zo bereid je bbq lamsboutSnijd 2 teentjes knoflook in fijne plakjes. Maak enkele insnijdingen in het vlees van zo’n 2 cm diep en stop daarin de plakjes knoflook en een takje rozemarijn. Kruid met peper en zout. Besprenkel met olijfolie en wrijf deze erin. Strooi er nog wat grof zout over. Schroei de lamsbout dicht op de barbecue. Schuif er de braadslee naast, zodat die al kan voorverwarmen. Snijd de ui in stukken. Snijd 2 teentjes knoflook grof. Snijd de wortelen in niet te fijne blokjes. Laat de ui, wortel en knoflook in een flinke scheut olijfolie rustig aanstoven in de braadslee op de barbecue. |
Recept Oosterse noedelsalade met rode biet, raap en miso
Ingrediënten:
Oosterse noedelsalade maken doe je zoMeng een scheut water en een scheut rodewijnazijn met de poeder- suiker. Schil de rapen en de rode bieten; snijd in julienne. Leg ze in de marinade en roer om. Snijd ook de komkommer en wortelen in julienne. |
Breng water aan de kook en week er de glasnoedels in. Klop de miso los met de ahornsiroop en de rijstazijn. Voeg er de neutrale olie en een scheutje sesamolie aan toe. Schep de reepjes komkommer en wortel door de misovinaigrette. Doe er ook de gepekelde raap en rode biet bij. Giet de glasnoedels af en koel onder koud stromend water. Meng ze door de groenten. Serveer de oosterse salade in een diep bord of in een kommetje. Werk af met wat krokante uitjes en koriander.
Leg de lamsbout erop en laat alles verder garen. Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de lamsbout. Giet er ook de wijn bij. Werk af met verse tijm, rozemarijn en laurierblaadjes.
Spoel de aardappelen schoon. Dek de lamsbout af met aluminium- folie en laat een dik uur verder garen op de barbecue. Leg na een halfuur de aardappelen erbij.
Besprenkel de asperges met olijfolie. Kruid met grof zout, peper en gedroogde rozemarijn. Gril de asperges zo’n 15 minuten op de barbecue. Serveer de lamsbout met de gegrilde groene asperges en de aardappelen.
Leg de lamsbout erop en laat alles verder garen. Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de lamsbout. Giet er ook de wijn bij. Werk af met verse tijm, rozemarijn en laurierblaadjes.
Spoel de aardappelen schoon. Dek de lamsbout af met aluminium- folie en laat een dik uur verder garen op de barbecue. Leg na een halfuur de aardappelen erbij.
Besprenkel de asperges met olijfolie. Kruid met grof zout, peper en gedroogde rozemarijn. Gril de asperges zo’n 15 minuten op de barbecue. Serveer de lamsbout met de gegrilde groene asperges en de aardappelen.
Limoen-Tiramisutaart met aardbeien
Ingrediënten:
Laat de boter smelten op een zacht vuur. Doe de zandkoekjes in de blender en hak ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe aan de gemalen koekjes en meng. Bedek de bodem van een springvorm met een rond vel bakpapier. Vet de springvorm in met wat boter. Schep de gemalen zandkoekjes met boter in het bakblik, verdeel het goed en druk aan. Snijd de lange vingers in tweeën. Zet de lange vingers rechtop met de gesuikerde kant naar buiten in de koekjesbodem. Zet de taart vorm in de koelkast om op te stijven. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Splits de eieren. Klop de dooiers met 100 gram suiker tot een ruban. (Als je iets en ruban klopt, wil het eigenlijk zeggen dat je eidooiers en suiker tot een luchtige massa bindt om het beslag stevigheid te geven en je gebak lichter te maken. Het woord komt van het Franse ruban (lint) en verwijst naar het beslag dat als een breed lint van de klopper loopt wanneer je die uit het beslag naar boven haalt, red.) |
Voeg de mascarpone toe aan de ruban en laat de keukenmachine even verder draaien. Doe het limoensap in een steelpannetje. Voeg 50 gram suiker toe en laat smelten op een zacht vuur.
Giet de limoenstroop langzaam bij het mascarponemengsel in de keukenmachine en laat verder draaien. Giet een scheutje room in het steelpannetje van de limoenstroop en zet op een zacht vuurtje. Roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door tot ze volledig zijn opgelost.
Voeg het room mengsel toe aan de rest van de vulling en meng goed. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep de vulling in de spring vorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak glad. Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren of in plakjes. Verdeel ze nonchalant over de opgesteven taart. Werk af met de poedersuiker.
Giet de limoenstroop langzaam bij het mascarponemengsel in de keukenmachine en laat verder draaien. Giet een scheutje room in het steelpannetje van de limoenstroop en zet op een zacht vuurtje. Roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door tot ze volledig zijn opgelost.
Voeg het room mengsel toe aan de rest van de vulling en meng goed. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep de vulling in de spring vorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak glad. Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren of in plakjes. Verdeel ze nonchalant over de opgesteven taart. Werk af met de poedersuiker.