Golfen langs de Zuid Afrikaanse tuinroute
|
Oubaai Golf Club
Op 8 kilometer van George (met vliegveld), vlakbij Herolds Bay, ligt de Oubaai Golf Club. Deze 18-holes golfbaan is in 2005 ontworpen door de Zuid-Afrikaanse 4 keer Major winnaar Ernie Els en is helemaal aangelegd in balans met de omgeving. Het uitzicht over de oceaan en het Outeniqua gebergte is prachtig. Bezoekers zijn van harte welkom, maar het is wel verstandig om (ruim) vooraf te boeken. Els zelf heeft Oubaai als zijn favoriete baan in de wereld geplaatst. De golfbaan is een lay-out met links waar hoog gras en fynbos (struikgewas) langs de weelderige fairways en greens liggen. |
De elementen, voornamelijk de wind, spelen een rol bij de verdediging van de baan. Maar ook de royale fairways zijn in de geest van de baan voorzien van veel bunkers om een minder goede drive te bestraffen. De greens zijn in uitstekende staat en rollen soepel en betrouwbaar maar zijn zoals vaak in Zuid-Afrika supersnel. Oubaai is een baan die een goed uitgevoerde schot beloont en elk onnauwkeurige slag in de echte traditie van een kampioenschapsbaan bestraft. De baan vanaf de gele tee 6066 m lang en vanaf rood 4783 m.
Dit is lang voor een kustbaan, maar het ontwerp en de plaatsing van de tee-boxen bieden alle niveaus van handicapgolfspelers de mogelijkheid om een respectabele score te behalen op basis van geduld en een goed course-management.
De baan heeft 5 Par 3's en 5 Par 5's. De par 5's zijn allemaal echt par 5 met bunkers die een speler verplichten tot nadenken hoe ze gespeeld moeten worden. Dat geldt ook voor de 5 Par 3's die cruciaal zijn voor een goede score, ze variëren in lengte, zodat de clubkeuze op elk hole zal verschillen naarmate de afstand en de windconditie toenemen. De meest gefotografeerde hole op de baan is de Par 3 17e, die sterk naar beneden afloopt met een schitterend gezicht op de oceaan die je naar een korte club doet grijpen. De korte afstand van 144 meter vanaf het achterste Tee en de afdaling naar beneden kan een vals gevoel van veiligheid bieden.
Maar het is verstandig om te onthouden dat vier bunkers de green bewaken en met een stevige bries van zee – en zeker op die speciale ‘Cape South Coast’ dagen - een fairway driver 5 een beter resultaat geeft dan de ijzer 7 die voor de hand ligt. Deze en enkele andere holes zijn nog gedenkwaardiger als je het geluk hebt om één of meerdere walvissen in de Indische Oceaan te zien zwemmen. Het hele jaar door loopt er een groep springbokken op het terrein, wat op zich al de moeite waard is.
Het gezellige clubhuis met restaurant is modern ingericht en heeft een prachtig uitzicht over de baan en de oceaan. Omdat de golfclub onderdeel vormt van een groter geheel (Oubaai Golf Resort and Spa) met enorme particuliere vakantie villa’s, zijn de voorzieningen goed maar beperkt. Een gastspeler kan een kamer huren in het 4* hotel op het terrein. En op slechts enkele minuten rijden is het prachtig gelegen Heroldsbay waar een ruime keuze is aan appartementen en guesthouses, direct gelegen aan het strand. Restaurants en supermarkten zijn er echter nauwelijks. Houd hier rekening mee en doe de boodschappen rondom George.
Indien zelf geboekt, kost een greenfee ca € 65,00 p.p. (tussen 1 mei en 31 oktober ca € 32,50 p.p.). Gebruik van een buggy is € 35,00.
Sonja van de Rhoer
Oubaaigolf
Dit is lang voor een kustbaan, maar het ontwerp en de plaatsing van de tee-boxen bieden alle niveaus van handicapgolfspelers de mogelijkheid om een respectabele score te behalen op basis van geduld en een goed course-management.
De baan heeft 5 Par 3's en 5 Par 5's. De par 5's zijn allemaal echt par 5 met bunkers die een speler verplichten tot nadenken hoe ze gespeeld moeten worden. Dat geldt ook voor de 5 Par 3's die cruciaal zijn voor een goede score, ze variëren in lengte, zodat de clubkeuze op elk hole zal verschillen naarmate de afstand en de windconditie toenemen. De meest gefotografeerde hole op de baan is de Par 3 17e, die sterk naar beneden afloopt met een schitterend gezicht op de oceaan die je naar een korte club doet grijpen. De korte afstand van 144 meter vanaf het achterste Tee en de afdaling naar beneden kan een vals gevoel van veiligheid bieden.
Maar het is verstandig om te onthouden dat vier bunkers de green bewaken en met een stevige bries van zee – en zeker op die speciale ‘Cape South Coast’ dagen - een fairway driver 5 een beter resultaat geeft dan de ijzer 7 die voor de hand ligt. Deze en enkele andere holes zijn nog gedenkwaardiger als je het geluk hebt om één of meerdere walvissen in de Indische Oceaan te zien zwemmen. Het hele jaar door loopt er een groep springbokken op het terrein, wat op zich al de moeite waard is.
Het gezellige clubhuis met restaurant is modern ingericht en heeft een prachtig uitzicht over de baan en de oceaan. Omdat de golfclub onderdeel vormt van een groter geheel (Oubaai Golf Resort and Spa) met enorme particuliere vakantie villa’s, zijn de voorzieningen goed maar beperkt. Een gastspeler kan een kamer huren in het 4* hotel op het terrein. En op slechts enkele minuten rijden is het prachtig gelegen Heroldsbay waar een ruime keuze is aan appartementen en guesthouses, direct gelegen aan het strand. Restaurants en supermarkten zijn er echter nauwelijks. Houd hier rekening mee en doe de boodschappen rondom George.
Indien zelf geboekt, kost een greenfee ca € 65,00 p.p. (tussen 1 mei en 31 oktober ca € 32,50 p.p.). Gebruik van een buggy is € 35,00.
Sonja van de Rhoer
Oubaaigolf
Golf
&
gastronomie
Sonja van de Rhoer
Opgegroeid:
als dochter van een
dranken groothandelaar en limonadefabrikant
en
dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
water, tijdens het
zondagse diner.
Is docent:
Koken en Voedingsleer
Werkte als:
elektrohuishoudkundige
bij het Energiebedrijf in
Den Haag.
Gaf jarenlang:
kooklessen en lezingen
over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.
Verzorgt:
reportages, interviews en recepten.
Kookt:
voor de fotografie en
verzorgt samen met
fotografe Inez Pleizier
de styling.
Het resultaat van alle inspanningen in de
keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.
Gepassioneerd:
golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
Als ze bij de Veluwse Golf
Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
het gezicht en spelen maar.
Opgegroeid:
als dochter van een
dranken groothandelaar en limonadefabrikant
en
dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
water, tijdens het
zondagse diner.
Is docent:
Koken en Voedingsleer
Werkte als:
elektrohuishoudkundige
bij het Energiebedrijf in
Den Haag.
Gaf jarenlang:
kooklessen en lezingen
over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.
Verzorgt:
reportages, interviews en recepten.
Kookt:
voor de fotografie en
verzorgt samen met
fotografe Inez Pleizier
de styling.
Het resultaat van alle inspanningen in de
keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.
Gepassioneerd:
golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
Als ze bij de Veluwse Golf
Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
het gezicht en spelen maar.