Lekker eten in Zuid-Afrika Voor een sublieme ervaring Zuid-Afrikaans eten dineren bij Myoga, het restaurant bij het Vineyard hotel, vlakbij de beroemde Kirstenbosch gardens. Een uitgelezen manier om te genieten van bijzondere gerechten in combinatie met de mooiste Zuid-Afrikaanse wijnen. Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het 7 gangen tasting menu. Bij elke gang keuze uit meerdere gerechten met een passend wijnadvies. |
Bekend is het restaurant de Test Kitchen, maar het ‘zusje’ de Pot Luck Club biedt ook gegarandeerd een onvergetelijke herinnering eten in Zuid-Afrika. Misschien te combineren met een bezoek aan de kleurrijke zaterdag markt bij de Old Biscuit Mill.
Of kies voor een avond private dining in de Reverie Social Table. Ben je op de eerste donderdag van de maand in Kaapstad, ga dan naar de “First Thursdays” – een unieke ervaring in Bree Street waar alle galeries en wijnbars bijdragen aan een feest op straat. Een aan te raden restaurant in de buurt is The Short Market Club.
Afrikaans eten
Leuk om zelf te koken? Doe dan een kookworkshop in moslimwijk Bo-Kaap. Loop daarna door naar V&A Waterfront en bezoek het nieuwe museum Zeitz MOCAAA of drink een Wine by the glass bij Belthazar’s wijnbar.
Morgenster
En als je in Somerset West bent breng dan absoluut een bezoek aan Morgenster Wine & Olive Estate. De onlangs overleden Giulio Bertrand kocht dit, in 1711 gestichte, bedrijf in 1992. Bertrand liet het hoofdgebouw restaureren en won advies in bij experts, welke wijnstokken en olijfbomen aan te planten. Zo adviseerde Pierre Lurton van Chateau Cheval Blanc en Chateau d’Yguem druiven aan te planten om Bordeaux stijl blends te maken.
Naast Bordeaux stijl wijnen kon Bertrand zijn Italiaanse afkomst niet verloochenen. Wijnmaker Henry Kotzé heeft een prachtige Italian collectie neergezet, met als motto: “Laat het fruit schijnen in de wijn’. Wijnen met namen als Tosca, Caruso en Nabucco, gemaakt van de typisch Italiaanse druivenrassen sangiovese en nebbiolo. Het verschil met een Italiaanse nebbiolo is dat de Zuid-Afrikaanse nebbiolo eerder drinkbaar is door de grotere hoeveelheid zon. En hierdoor goedkoper kan zijn.
Olijfolie De olijfoliën van Morgenster zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Bertrand ging een partnership aan met het Olive Oil Research Institute in Italië. Via hen importeerde hij verschillende rassen olijfbomen om op deze manier een uitstekende olijfolie te kunnen produceren. Onder het mom van: ‘Geen concessies als het om kwaliteit gaat’, staat de Morgenster extra virgin olijfolie al meer dan 10 jaar aan de top in prestigieuze competities. |
Een goede kwaliteit extra virgin olijfolie ruikt als naar artisjokken, groene kruiden of groene appels. De smaak zal fris en knisperig zijn. Een mindere kwaliteit olie ruikt naar rijpe bananen of ander overrijp fruit, kaas of wijn.
Sonja van de Rhoer