Culinaire Producties
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • recepten trouw
    • recepten trouw 2015
    • recepten trouw 2016
    • recepten trouw 2017
    • recepten trouw 2018
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko Tazegzout
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen Modry Las Golf Club
    • Spanje Costa Brava >
      • Club de Golf Peralada
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • Advocaat
    • Alvi's Drift wijnen
    • Alvi's Drift nieuwsbrief mei '19
    • Alvi's Drift nieuwsbrief sep.'19
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Dagboek
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moravische wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Recepten Trouw
    • Reclamewerk
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Twente - Landgans
    • Spanje - Jerez sherry
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zout
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop

Diner ter ere van Twentse Landgans en oprichting Slow Food Twente

11/2/2016

0 Reacties

 
Op zaterdag 12 november, één dag na de viering van Sint Maarten als het gebruikelijk is gans te eten, is het zover. Na de Chaamse Pel krijgt Nederland een tweede Presidium voor pluimvee, dat van de Twentse Landgans.
Op zaterdag 12 november, één dag na de viering van Sint Maarten als het gebruikelijk is gans te eten, is het zover. Na de Chaamse Pel krijgt Nederland een tweede Presidium voor pluimvee, dat van de Twentse Landgans.
 
De Twentse Landgans is het oudste en nog enige overgebleven Nederlandse ganzenras. De vogels werden eeuwenlang gefokt op de zogeheten broekgronden in onze oostelijke provincies (in de Achterhoek, Twente en rondom Coevorden in Drenthe), maar waren eind vorige eeuw bijna verdwenen.

​Enkele liefhebbers gingen in Twente op zoek naar overgebleven fokmateriaal en stelden een fokprogramma op. Inmiddels zijn er na ruim 10 jaar van inspanning zoveel ganzen dat voor de eerste keer het Twentse Landgansdiner wordt gehouden in het eeuwenoude Erfgoed Bossem in het Twentse Lattrop, vlakbij het historische stadje Ootmarsum.
​

In vroeger dagen liepen de ganzen te voet (met de poten met pek ingesmeerd) van de Twentse dorpen Enter en Goor naar de haven van Rotterdam, waar ze per schip naar Londen voor de Kerstmarkt werden vervoerd. Na de Eerste Wereldoorlog kwam aan deze gewoonte een einde, maar in de oostelijke delen van ons land bleef men Sinte Maarten op 11 november vieren, vaak met uit Duitsland aangevoerde ganzen. Nu kan het weer met eigen gevogelte.

Het diner wordt georganiseerd met het nieuwe Slow Food Convivium Twente. Het Convivium (Latijns voor feestelijk tafelgezelschap) introdu-ceert hiermee direct een eigen streekproduct.

Het Convivium wil de kleinschalige producenten van smaakvolle en kwalitatief hoogwaardige streekproducten, de restaurants die veel met deze producten werken en de consument in Twente met elkaar verenigen met als doel: bewustwording, waardering en kennis van lekker, puur en eerlijk eten.

 
Ook het stimuleren en beschermen van authen-tieke en verantwoordelijke duurzame produc-tiewijzen vinden ze belangrijk. Een mooiere aftrap als deze is er dan ook niet nu gelijktijdig het Presidium voor de Twentse landgans is opge-nomen in de Ark van de Smaak. Een Presidium is een samenwerkingsverband van producenten die daardoor kwalitatief hoogstaande productieme-thoden ondersteunen die op het punt van ver-dwijnen staan.
Hiermee herstellen ze traditionele verwerkings-methoden en beschermen ze unieke regio’s, ecosystemen en inheemse rassen en lokale plantenvariëteiten. 

​Ook het stimuleren en beschermen van authentieke en verantwoordelijke duurzame pro-ductiewijzen vinden ze belangrijk. Een mooiere aftrap als deze is er dan ook niet nu gelijktijdig het Presidium voor de Twentse landgans is opgenomen in de Ark van de Smaak.

​Een Presidium is een samenwerkingsverband van producenten die daardoor kwalitatief hoog-staande productiemethoden ondersteunen die op het punt van verdwijnen staan. Hiermee herstellen ze traditionele verwerkingsmethoden en beschermen ze unieke regio’s, ecosystemen en inheemse rassen en lokale plantenvariëteiten.

​
Op 12 november draait het dus om producten van de Twentse landgans: vroegrijpe en bewegelijke ganzen die vroeger vooral wit waren; wit dons bracht toen meer op dan donker gekleurd dons. Freiherr Clemens Maria Fransiscus von Bönninghausen maakt in zijn beschrijving van de Twentse roggeteelt in 1817 voor het eerst melding van de veelvuldige aanwezigheid van ganzen binnen de boeren-gemeenschappen in Noordoost Twente.

​Kort na de Eerste Wereldoorlog zijn veel lokale rassen verdwenen door kruising met zwaardere buitenlandse rassen. De Twentse landgans is aan dit lot ternauwernood ontkomen.


Sint Maarten is een feest waarbij men in Oostenrijk en delen van Duitsland traditioneel gans eet, het zogenoemde Martinigansessen of Martinsgansessen. Een inspiratiebron voor chef-kok Martin Höfte (what’s in de the name) die de boerenkeuken van Bossem bestiert, een bijzondere locatie waar biologisch rundvlees van Brandrood wordt geproduceerd – tevens opgenomen in de Ark van de Smaak.

Martin laat vroeger tijden herleven door mooie gerechten te presenteren om gezamenlijk van te genieten: ‘sharing diner’ kende men in de Middeleeuwen al. Denk hierbij aan: op het karkas gebraden gans gevuld met Elstar appel en rozijnen, licht gerookte ganzenborst met een marmelade van vijgen en walnoten van eigen erf en ambachtelijke paté van gans met bos-paddestoelen.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    BLOG

    Culinaire Producties

    Sonja van de Rhoer - Culinaire Producties
    Fotografie:
    ​ www.ffupressagency.com



    Sonja van de Rhoer

    Opgegroeid:
    als dochter van een
    dranken groothandelaar en limonadefabrikant
    en
    dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
    water, tijdens het
    zondagse diner.

    Is docent:
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als:
    elektrohuishoudkundige
    bij het Energiebedrijf in
    Den Haag.

    Gaf jarenlang:
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
    bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.

    Verzorgt:
    reportages, interviews en recepten.

    Kookt:
    voor de fotografie en
    verzorgt samen met
    fotografe Inez Pleizier
    de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de
    keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.​
    ​ 
    Gepassioneerd:
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf
    Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    ​het gezicht en spelen maar.
    Culinaire Producties - Column Rhoerbak Golf - Passie4Golf
    Fotografie:
    ​Ruud Taal

    Schrijft:
    de column "Rhoerbakgolf"
    op de website Passie4Golf 
    en
    wekelijks recepten voor Dagblad Trouw.

    Heeft:
    ruim 60 kookboeken op
    haar naam staan, waar-
    onder het Margriet
    kookboek
    (23ste druk) en het grote Vegetarisch
    Basiskookboek.​​​

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren
    wat ultieme smaakbeleving
    is, zodat zij uiteindelijk
    kiezen voor kwaliteit.

    Archives

    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juni 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    December 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015

    Categories

    Alles

    Volg mij

    RSS

    RSS-feed

    Culinaire Producties - Chocolademouse
    Chocolade mousse
    Culinaire Producties - Roergemakken asperges
    Roergebakken asperges
    Culinaire Producties - Creoolse erwtensoep
    Creoolse erwtensoep
    Culinaire Producties - Frambozencharlotte
    Frambozencharlotte
    Foto
    Fruit Tiramisu
    Foto
    Gegrilleerde groenten
    Foto
    Gemarineerde mosselen
    Foto
    Gerookte zalm
    Foto
    Gegrilde harderfilet
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort
    Foto
    Foto
    Advocaat
    Foto
    Kaiserschmarren
    Foto
    Aardbeien meloen salade
    Foto
    Pastasalade
    Foto
    Zuurkoolstamppot
    Foto
    Voorjaarsgerechten
    Foto
    Salade van Opperdoes Ronde & groene asperges
    Foto
    Gegratineerde hutspot
    Foto
    Tonijn op Japanse wijze
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort en ontbijtkoek
    Foto
    Pasta met roodbaars
    Foto
    Witloftaart met comte en walnoten
    Foto
    Komkommersoep
    Foto
    Blini's met gerookte zalm
    Foto
    Groene salade met kruiden & bloemen
    Foto
    Salade met roergebakken asperges
    Foto
    Komkommergazpacho
    Foto
    Zuurkooltosti
    Foto
    Noedels met kip & cashewnoten
    Foto
    Asperges & eet-weetjes
    Foto
    Stamppotten
    Foto
    Tartiflette
    Foto
    Coquilles Saint Jacques met gember& paksoi
    Foto
    Cocktail Hollandse garnalen
    Foto
    Kerstrecepten
    Foto
    Hollandse kazen
    Foto
    Wildbouillon met verse tuinkruiden
    Foto
    Ossenhaas met paddestoelen
    Foto
    Kaasfondue

    OP SMAAKEXPEDITIE
    bij
    ​Angelique Schmeinck
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    ​Ambiance Travel artikelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
Culinaire Producties - Sonja van de Rhoer - Arnhemseweg 79 - 7331 BC Apeldoorn - +31 65 427 43 19 - sonja@culinaireproducties.nl
| home | kookboeken | journalistiek | recepten | recepten trouw | workshops | BLOG |
| golf & gastronomie | food consulting | media | reclamewerk | lezingen |
© Copyright Culinaire Productions | All rights reserved
​​Website powered by Design Unique
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • recepten trouw
    • recepten trouw 2015
    • recepten trouw 2016
    • recepten trouw 2017
    • recepten trouw 2018
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko Tazegzout
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen Modry Las Golf Club
    • Spanje Costa Brava >
      • Club de Golf Peralada
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • Advocaat
    • Alvi's Drift wijnen
    • Alvi's Drift nieuwsbrief mei '19
    • Alvi's Drift nieuwsbrief sep.'19
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Dagboek
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moravische wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Recepten Trouw
    • Reclamewerk
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Twente - Landgans
    • Spanje - Jerez sherry
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zout
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop