Culinaire Producties
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop

Calcots, vieze vingers eten, symbool van Catalaanse keuken

3/29/2017

0 Comments

 
Foto
culinaireproducties - calcots
Culinair journalist Sonja van de Rhoer ging naar Tarragona en beschrijft hoe je daar calçots kunt eten. 'Tot slot met nagelborstels het ergste vuil verwijderen.'

In de omgeving van Tarragona (vlakbij Barcelona), om precies te zijn in Valls, is het van november tot april het seizoen om calçots (spreek uit kalzots) te eten. Calçots zijn de spruiten van witte zoete uien, je zou kunnen zeggen een kruising tussen een lente-ui en een jonge prei.

​Deze uien worden gepoot tijdens afnemende maan tussen half september en eind oktober. In januari worden de uien verplant om uit te kunnen groeien. Eind juni, begin juli worden ze vervolgens uit de grond getrokken en op een droge plek opgeslagen. In augustus, september gaan de uien spruiten en worden ze gesplitst van de moederplant, in geulen gepoot en met aarde bedekt net als bij witlof. Per ui ontstaan er tussen de vijf en dertig spruiten. De beste tijd om de calçots te eten is vanaf half februari, dan zijn ze goed van dikte en op hun lekkerst. Natuurlijk kan de oogst het ene jaar wat beter zijn dan het andere jaar. Het is nu eenmaal een natuurproduct. Sinds 2001 vallen de calçots uit Valls onder een beschermde geografische aanduiding, herkenbaar aan het blauwe lint waarin ze verpakt worden en het genummerde etiket met de naam van de producent.

Zwart blakeren
Ieder restaurant heeft een aparte roosterplaats om de calçots klaar te maken. Dit kan buiten zijn of ergens in een ruimte vlak naast een balkon waar alle rook gemakkelijk weg kan trekken. De lente-uien worden naast elkaar op een rooster in een open vuur, gestookt met het hout van pijnbomen en wijnranken, met vlammen zwart geblakerd (dit blakeren is essentieel voor de smaak) en dan doorgegaard in kranten in een gesloten doos of bak.

Eten van een dakpan
Calçots worden, per circa tien tegelijk, aan tafel op een voorverwarmde dakpan geserveerd. De dakpan houdt door zijn vorm het beste de warmte vast. De zwart geblakerde uienspruiten worden gegeten door een spruit bij de kop met de rechterhand vast te houden. Neem met de linkerhand het kontje tussen de vingers en duw er een beetje tegen aan terwijl je met de rechterhand aan de bovenkant trekt. Met een beetje oefenen houd je dan in de rechterhand een gestripte uienspruit over. Deze wordt door een bakje met de speciale calçotsaus gehaald en vervolgens als een haring aan de haringkar gegeten.
klik op een afbeelding voor grotere weergave

Romescosaus

De saus, Romescosaus genoemd, speelt een heel belangrijke rol in dit culinaire ritueel. Ieder restaurant heeft zijn eigen geheime recept wat niet aan de gasten wordt gegeven. De ingrediënten zijn wel bekend en de bereidingswijze ook. In een vijzel worden amandelen, peterselie, geroosterde knoflook, verse tomaten in stukjes, gedroogde rode pepers, olijfolie en een beetje chilipoeder, azijn en zout tot een pasta gewreven. Als de eerste portie calçots op zijn, komt er een tweede, een derde of zelfs een vierde ronde. Houd er rekening mee dat dit alleen nog maar het voorgerecht is.

Rode wijn uit Porron
De rode wijn uit de streek wordt traditioneel geserveerd in een porron, dit is een glazen karaf met een lange tuit waar iedereen een slok of meer uit neemt. Goed mikken is hier een vereiste om iets binnen te krijgen. De meeste Spanjaarden eten de calçotada (calçotmaaltijd) als lunch en zien dit dan ook als een middagvullende bezigheid. Na het voorgerecht met de zwart geblakerde calçots (gelukkig wordt aan de gasten een slab verstrekt om voor te doen), verdwijnt een ieder naar de toiletten of speciale wastafels in de hoeken van het restaurant om met nagelborstels het ergste vuil te verwijderen.

Artisjokken
Om de uiensmaak een beetje te neutraliseren komt er een porron met cava, een mousserende wijn op tafel. Het hoofdgerecht bestaat uit witte bonen en meestal ook geroosterde artisjokken met geroosterd vlees. Men kan kiezen uit bloedworst, konijn, lamskoteletten, lamsbout of nog andere gegrilde vleessoorten. Meestal ook nog een knoflooksaus en ruimschoots heerlijk zelf gebakken boerenbrood.

Dessert
Het dessert is traditioneel een crema catalana of in goed Nederlands een crème brulée, volgens oud recept bereid met de suiker erop gebrand met een echt suikerijzer. Voor wie niet hoeft te rijden is er, weer in een porron, een moscatel uit de streek, voor er met een kopje koffie kan worden na genoten van een heerlijke boerenmaaltijd.
​
De calçotada is een belevenis die je niet mag missen als je in de buurt van Valls bent.

Auteur: Sonja van de Rhoer
0 Comments

Verona, stad van opera, Romeo en Julia en Valpolicella

3/28/2017

0 Comments

 
Foto
culinaireproducties
Culinair journalist Sonja van de Rhoer bezocht Verona en geeft tips die helpen om nog meer te genieten in deze fraaie stad.

Mocht je deze stad in de zomer bezoeken, dan is de opera een ‘must’. Kies, afhankelijk van je budget, voor een luxe stoel te midden van dames in avondkleding en heren in smoking of voor een harde stoel aan de zijkanten of hoger in de arena. Vergeet niet een kussentje te huren en een fleecedeken mee te nemen en…. geniet!

Romeo en Julia, het balkon van Julia, Casa di Giulietta of Casa Capuleti zoals het eigenlijk heet, aan de Via Cappello moet je gewoon gezien hebben, al loop je er misschien zómaar voorbij.

Een aperitief drink je op het Piazza delle Erbe, hier vind je talloze leuke bars en terrasjes in een prachtige omgeving. Leuk is bijvoorbeeld de Mazzanti bar met verrassende cocktails, een goed glas wijn en heerlijke sushi en sashimi.

Wil je tijdens je lunch of diner genieten van een fantastisch uitzicht over Verona? Doe sportief, ga de uitdaging aan en huur een fiets bij onder andere het fietsverhuursysteem Verona Bike. Handig omdat je vooraf via internet kunt boeken en met een code een fiets kunt huren. Of rij met de auto of taxi de redelijk steile heuvel naar boven, naar RE Teodorico. Je wordt zeker beloond. Lunchen is loungen hier. Reserveer en vraag een tafel aan de rand van het terras. Niet echt goedkoop, maar zeker niet duur en de moeite meer dan waard.

Ga je voor de traditionele keuken in Verona kies dan voor restaurant Al Cristo of  Ristorante 12 Apostoli. Goedkoper en een trattoria waar de Italianen zelf veel komen zijn Osteria Giulietta e Romeo en Panee e Vino.
Voor pizza kun je naar ristorante / pizzeria Olivo, pal voor de arena. Je kunt hier ook andere heerlijke gerechten eten en … mensen kijken. Alles voor een heel redelijke prijs. Of ga  naar pizzeria Impero, is wel iets meer toeristisch.

In Verona is ook een Signorvino gevestigd. Signorvino combineert de drie geneugten van het Italiaanse leven: wijn, koffie en eten. Er is een ruime keuze uit Italiaanse wijnen. Rood, wit, rosé en prosecco staan ingedeeld per wijnregio, evenals de gerechten, zodat je zelf de bijpassende combinaties kunt maken. Signorvino zit aan de Corso Porta Nuova 2 in Verona, vlakbij de Portoni della Brà, de veertiende eeuwse stadspoort.

Italië, dus ook Verona  betekent ijs.  Venchi is een onderdeel van een grote keten van ijssalons, die traditioneel, ambachtelijk ijs in combinatie met chocolade verkoopt. Venchi vind je aan de Via Cappello.
Uit de streek rond Verona (Veneto) komen de mooiste Valpolicella en Amarone wijnen. Hier combineren wijnboeren perfectionering en modernisering van het productieproces in kelder én wijngaard, zonder de sterke kanten van traditie uit het oog te verliezen. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de veelheid aan authentieke druivenrassen die de Veneto rijk is: molinara, rondinella, garganega, trebbiano di soave, corvina veronese.
​
De mooie Amarone en Valpolicella Ripasso wijnen worden tot de top van Italië gerekend. Het zijn ook gastronomische wijnen die uitstekend samengaan met tal van gerechten uit de Italiaanse en mediterrane keuken. Zo wordt Valpolicella Ripasso-wijnen laat men enige tijd rusten op het bezinksel van de beroemde amarone. Hierdoor wint de wijn aan frisheid, intensiteit en karakter. Houtrijping maakt de wijn vervolgens zachter. Kortom, een klassewijn met een bijzondere smaak en een opmerkelijk lange afdronk.

Drink je liever wit? Veneto is ook de streek van de Soave. Heerlijk bij anti pasti, dit kan bestaan uit allerhande lekkere Italiaanse gerechten, zoals gemarineerde artisjokkenharten, gemarineerde cantharellen (of kastanjechampignons) met peterselie, gemarineerde geroosterde paprika's (geel en rood) met knoflook, gemarineerde groene asperges, gemarineerde broccoli met pijnboompitten, salade van eikenblad en rucola. Maar je kunt ook denken aan een uitbreiding met vleeswaren, zoals parmaham, salami en mortadella. Laat je leiden door de keuze in de Italiaanse winkel en/of supermarkt.

Dagtochtje
Neem de streekbus of rij zelf naar het Gardameer. Bezoek de mooie lieflijke plaatsjes Peschiera, Bardolino en Garda. Drink een glas wijn op één van de vele terrasjes en geniet van de levendigheid op en rond het meer.

Auteur: Sonja van de Rhoer.
0 Comments

    BLOG

    Culinaire Producties

    culinaire producties blog sonja van de rhoer

    Sonja van de Rhoer

    Opgegroeid:
    als dochter van een
    dranken groothandelaar en limonadefabrikant
    en
    dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
    water, tijdens het
    zondagse diner.

    Is docent:
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als:
    elektrohuishoudkundige
    bij het Energiebedrijf in
    Den Haag.

    Gaf jarenlang:
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
    bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.

    Verzorgt:
    reportages, interviews en recepten.

    Kookt:
    voor de fotografie en
    verzorgt samen met
    fotografe Inez Pleizier
    de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de
    keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.​
    ​ 
    Gepassioneerd:
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf
    Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    ​het gezicht en spelen maar.

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit.
    Culinaire Producties - Column Rhoerbak Golf - Passie4Golf
    Fotografie: ​Ruud Taal

    Schrijft:
    de column "Rhoerbakgolf"
    op de website Passie4Golf 
    en
    wekelijks recepten voor Dagblad Trouw.

    Heeft:
    ruim 60 kookboeken op
    haar naam staan, waar-
    onder het Margriet
    kookboek
    (23ste druk) en het grote Vegetarisch
    Basiskookboek.​​​

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren
    wat ultieme smaakbeleving
    is, zodat zij uiteindelijk
    kiezen voor kwaliteit.

    Archives

    June 2025
    December 2024
    July 2024
    June 2024
    February 2024
    October 2023
    June 2023
    April 2023
    June 2022
    March 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    May 2021
    January 2021
    December 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    December 2017
    October 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Categories

    All

    Volg mij

    RSS

    RSS Feed

    Culinaire Producties - Chocolademouse
    Chocolade mousse
    Culinaire Producties - Roergemakken asperges
    Roergebakken asperges
    Culinaire Producties - Creoolse erwtensoep
    Creoolse erwtensoep
    Culinaire Producties - Frambozencharlotte
    Frambozencharlotte
    Foto
    Fruit Tiramisu
    Foto
    Gegrilleerde groenten
    Foto
    Gemarineerde oesters
    Foto
    Zalm op kruidensalade
    Foto
    Sashimi van tonijn
    Foto
    Hazenpeper
    Foto
    Gevulde Portobello
    Foto
    Advocaat
    Foto
    Kaiserschmarren
    Foto
    Aardbeien meloen salade
    Foto
    Pastasalade
    Foto
    Zuurkoolstamppot
    Foto
    Voorjaarsgerechten
    Foto
    Salade van Opperdoezer ronde & groene asperges
    Foto
    Gegratineerde hutspot
    Foto
    Tonijn op Japanse wijze
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort en ontbijtkoek
    Foto
    Pasta met roodbaars
    Foto
    Witloftaart met comte en walnoten
    Foto
    Komkommersoep
    Foto
    Blini's met gerookte zalm
    Foto
    Groene salade met kruiden & bloemen
    Foto
    Salade met roergebakken asperges
    Foto
    Komkommergazpacho
    Foto
    Zuurkooltosti
    Foto
    Noedels met kip & cashewnoten
    Foto
    Asperges & eet-weetjes
    Foto
    Stamppotten
    Foto
    Tartiflette
    Foto
    Coquilles Saint Jacques met gember& paksoi
    Foto
    Cocktail Hollandse garnalen
    Foto
    Kerstrecepten
    Foto
    Hollandse kazen
    Foto
    Wildbouillon met verse tuinkruiden
    Foto
    Ossenhaas met paddestoelen
    Foto
    Kaasfondue

    OP SMAAKEXPEDITIE
    bij
    ​Angelique Schmeinck
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    ​Ambiance Travel artikelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
Culinaire Producties - Sonja van de Rhoer - Arnhemseweg 79 - 7331 BC Apeldoorn - +31 65 427 43 19 - [email protected]
| home | dagboek | kookboeken | kookboekrecensies | kinderkookboekrecensies | journalistiek | 
​| recepten | workshops | BLOG | golf & gastronomie | food consulting | media | reclamewerk | lezingen | contact |
© Copyright Culinaire Productions | All rights reserved
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop