Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
De aardappeleters - Hoe twintig gerechten de wereld veroverden.
Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte. Een aantal afleveringen van De Aardappeleters op tv heb ik twee, soms zelfs driemaal gezien. Het oogt zo bedrieglijk eenvoudig, maar voor de kijker is het fascinerend om te zien hoe Joris Vermeer, presentator, in zijn blauwe boerenjasje op zoek gaat naar wereldberoemde gerechten, zoals sushi, schnitzel en steak. Beroemde gerechten die we dagelijks eten, maar die inmiddels zo gewoon zijn dat we er niets meer over weten. Waar komen ze vandaan en waarom zijn ze zo beroemd? De Aardappeleters trokken de wereld in, komen op de meest onwaarschijnlijke plekken en zochten het uit. Uit de krochten van eeuwenoude bibliotheken en uit de monden van chefs, baron-nessen, boeren, revolutionairen en uitvinders worden de oorspronkelijke recepten opgediept. Het resultaat is een kloek boek vol verrassende avonturen met babi (pangang), (spaghetti) bolo(gnese) en bbq en epische verhalen over nazi’s en spaghetti, maffia en kaasfondue, zeezieke koeien en vleesthee. Een reis vol memorabele ontmoetingen, zoals met de laatst levende telg van het roemruchte geslacht Stroganoff, die sinds de dood van haar moeder nooit meer een fatsoenlijke boeuf stroganoff heeft gegeten. Dit is een kookboek voor naast het fornuis en een reisroman voor op het nachtkastje. Het collectief van Bureau Voorlichting, waartoe de auteurs behoren, maakt televisieseries, films en documentaires. De twintigdelige tv-serie De Aardappeleters in samenwerking met de NTR, oogstte kruiwagens vol lof en is nog altijd te zien via ntr.nl. Een aanrader, zeker doen! Joris Vermeer was eigenaar van restaurant Aan de Amstel in Amsterdam voordat hij presentator van de tv-serie en auteur van het boek De Aardappeleters werd. Joost Engelberts is regisseur van series als De wilde keuken, De Toren en De Aardappeleters. Voor dit boek schreef hij twintig korte verhalen. Bas Zwartepoorte is cameraman, regisseur en documentairemaker. Hij leverde de schitterende beelden en fotografie voor De Aardappeleters. |
De aardappeleters
Auteurs: Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte
Prijs: ca. € 29,99
ISBN: 978 94 004 0688 9
Foto: Oof Verschuren
Uitgeverij: www.thomasrap.nl
Auteurs: Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte
Prijs: ca. € 29,99
ISBN: 978 94 004 0688 9
Foto: Oof Verschuren
Uitgeverij: www.thomasrap.nl
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]