Culinaire Producties
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop

Uit de keuken van 8 - 5

5/3/2021

0 Comments

 
Foto

GASTAUTEUR SONJA VAN DE RHOER


Fermenteren, zelf pickles maken

Ben jij ook al aangestoken door het fermentatie-virus of ben je gewoon nieuwsgierig waarom fermenteren op dit moment wereldwijd zo in de belangstelling staat? Lees dit blog en misschien maak jij binnenkort je eigen gezonde probiotica en geniet je van de frisse, opwekkende smaken van gefermenteerde voedingsmiddelen.  

Door Sonja van de Rhoer.
CULINAIRE PRODUCTIES BLOG UIT DE KEUKEN VAN 8 FERMENTEREN

Fermentatietradities
Fermenteren, zelf pickles maken... Ik werd enthousiast gemaakt door natuurvoedingskundige Peter van Berckel die ik ontmoette op de CuliPerslunch eind september 2020. Fermenteren zit Van Berckel in de genen. Zijn voorvaderen waren fermenterende jeneverdestilleerders en bierbrouwers: de familie Van Berckel was vanaf 1700 eigenaar van Bierbrouwerij De Gekroonde P in Delft. Van Berckel gebruikt als decennialang desembrood, kombucha, kvass brooddrank, miso, shoyu, mirin, umeboshi en natuurlijk de pickle-pers. Vanuit zijn belangstelling voor de Japanse fermentatietradities heeft hij het boek Tsukemono – snelle groentefermentaties uit Japan geschreven en een workshop ontwikkeld. Hierin leer je dat je je gezondheid makkelijk kunt ondersteunen met een zeer snelle en toegankelijke methode, die tegelijk een erg smakelijk en knapperig resultaat geeft.

Wat is fermenteren?
Fermenteren, zelf pickles maken. Fermentatie is de omzetting van voedingsmiddelen met behulp van diverse goedaardige bacteriën, schimmels, gisten en enzymen. We beïnvloeden met deze techniek de smaak, structuur, houdbaarheid en verteerbaarheid van ons voedsel op een gunstige manier. Voedingsmiddelen krijgen na fermentatie meer voedingswaarde. Tevens ontstaan er in dit proces volkomen nieuwe voedingsstoffen. Fermenteren is in feite een vorm van een voorvertering van eiwitten, vetten en koolhydraten waar onze spijsvertering misschien moeite mee heeft.

Smaaksensatie
Fermentatie geeft een smaaktransformatie en -sensatie. Zo kan die heerlijke hartige vijfde smaak ‘umami’ ontstaan. Bijvoorbeeld prominent aanwezig in miso. Of friszuur. Deze opwekkende smaak ontstaat als in groentefermentaties de aanwezige melkzuurbacteriën de koolhydraten omzetten in het gezonde melkzuur. De pH-waarde daalt en het product wordt steeds veiliger om het lang te kunnen bewaren. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk onze eigen zuurkool. Maar misschien ken je fermenteren van het hippe gerecht kimchi, de populaire Koreaanse gefermenteerde Chinese kool en/of andere groenten. Gezond en lekker.

Pickles
In Japan worden bij iedere maaltijd tsukémono-pickles als bijgerecht gegeten. Picklen is een bewaarmethode en conserveringstechniek voor groenten. In het westen denken wij aan het woord pickle vaak aan een augurk of een hete pickle uit India. De Japanse pickle kent een andere bereiding, want deze wordt meestal gefermenteerd. Beter voor je gezondheid omdat er wel sojasaus, soms zout, maar altijd geen of minder suiker wordt gebruikt. Picklen doe je door gezouten groenten tussen de 4 uur en een paar dagen onder druk te zetten. Dit kan ouderwets in een vaatje met een drukplank verzwaard door een steen en een deksel of in een pickle-pers van kunststof of glas.

Pickle-pers
Fermenteren, zelf pickles maken. In de pickle-pers creëer je door de toevoeging van zout en de persdruk een omgeving gecreëerd waarin micro-organismen zich gaan vermenigvuldigen en enzymen aanmaken. Je proeft bij een pickle echter nog geen zure smaak van melkzuur, zoals bijvoorbeeld bij zuurkool, omdat de fermentatietijd daar te kort voor is. Toch leveren deze korte fermentaties veel goede melkzuurbacteriën en enzymen die je spijsverteringsgestel helpen en versterken: zie het als gezond fastfood. In acht uur tijd kan één bacterie onder gunstige omstandigheden zestien miljoen kopieën van zichzelf maken! Een voordeel is dat er voor deze wijze van fermenteren relatief weinig zout wordt toegevoegd, meestal 2% van het groentegewicht. Doordat het zoutgehalte laag is, zijn dit geen fermentaties om langdurig te bewaren. Je maakt ze vers en bewaart ze een aantal dagen tot een paar weken in de koelkast. 

0 Comments

    BLOG

    Culinaire Producties

    culinaire producties blog sonja van de rhoer

    Sonja van de Rhoer

    Opgegroeid:
    als dochter van een
    dranken groothandelaar en limonadefabrikant
    en
    dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
    water, tijdens het
    zondagse diner.

    Is docent:
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als:
    elektrohuishoudkundige
    bij het Energiebedrijf in
    Den Haag.

    Gaf jarenlang:
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
    bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.

    Verzorgt:
    reportages, interviews en recepten.

    Kookt:
    voor de fotografie en
    verzorgt samen met
    fotografe Inez Pleizier
    de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de
    keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.​
    ​ 
    Gepassioneerd:
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf
    Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    ​het gezicht en spelen maar.

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit.
    Culinaire Producties - Column Rhoerbak Golf - Passie4Golf
    Fotografie: ​Ruud Taal

    Schrijft:
    de column "Rhoerbakgolf"
    op de website Passie4Golf 
    en
    wekelijks recepten voor Dagblad Trouw.

    Heeft:
    ruim 60 kookboeken op
    haar naam staan, waar-
    onder het Margriet
    kookboek
    (23ste druk) en het grote Vegetarisch
    Basiskookboek.​​​

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren
    wat ultieme smaakbeleving
    is, zodat zij uiteindelijk
    kiezen voor kwaliteit.

    Archives

    June 2025
    December 2024
    July 2024
    June 2024
    February 2024
    October 2023
    June 2023
    April 2023
    June 2022
    March 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    May 2021
    January 2021
    December 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    December 2017
    October 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Categories

    All

    Volg mij

    RSS

    RSS Feed

    Culinaire Producties - Chocolademouse
    Chocolade mousse
    Culinaire Producties - Roergemakken asperges
    Roergebakken asperges
    Culinaire Producties - Creoolse erwtensoep
    Creoolse erwtensoep
    Culinaire Producties - Frambozencharlotte
    Frambozencharlotte
    Foto
    Fruit Tiramisu
    Foto
    Gegrilleerde groenten
    Foto
    Gemarineerde oesters
    Foto
    Zalm op kruidensalade
    Foto
    Sashimi van tonijn
    Foto
    Hazenpeper
    Foto
    Gevulde Portobello
    Foto
    Advocaat
    Foto
    Kaiserschmarren
    Foto
    Aardbeien meloen salade
    Foto
    Pastasalade
    Foto
    Zuurkoolstamppot
    Foto
    Voorjaarsgerechten
    Foto
    Salade van Opperdoezer ronde & groene asperges
    Foto
    Gegratineerde hutspot
    Foto
    Tonijn op Japanse wijze
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort en ontbijtkoek
    Foto
    Pasta met roodbaars
    Foto
    Witloftaart met comte en walnoten
    Foto
    Komkommersoep
    Foto
    Blini's met gerookte zalm
    Foto
    Groene salade met kruiden & bloemen
    Foto
    Salade met roergebakken asperges
    Foto
    Komkommergazpacho
    Foto
    Zuurkooltosti
    Foto
    Noedels met kip & cashewnoten
    Foto
    Asperges & eet-weetjes
    Foto
    Stamppotten
    Foto
    Tartiflette
    Foto
    Coquilles Saint Jacques met gember& paksoi
    Foto
    Cocktail Hollandse garnalen
    Foto
    Kerstrecepten
    Foto
    Hollandse kazen
    Foto
    Wildbouillon met verse tuinkruiden
    Foto
    Ossenhaas met paddestoelen
    Foto
    Kaasfondue

    OP SMAAKEXPEDITIE
    bij
    ​Angelique Schmeinck
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    ​Ambiance Travel artikelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
Culinaire Producties - Sonja van de Rhoer - Arnhemseweg 79 - 7331 BC Apeldoorn - +31 65 427 43 19 - [email protected]
| home | dagboek | kookboeken | kookboekrecensies | kinderkookboekrecensies | journalistiek | 
​| recepten | workshops | BLOG | golf & gastronomie | food consulting | media | reclamewerk | lezingen | contact |
© Copyright Culinaire Productions | All rights reserved
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop