Culinaire Producties
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • bbq feast on fire
    • big green egg
    • borreltijd
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • recepten trouw
    • recepten trouw 2015
    • recepten trouw 2016
    • recepten trouw 2017
    • recepten trouw 2018
    • recepten trouw 2019
    • recepten trouw 2020
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Recepten Trouw
    • Reclamewerk
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zout
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop

Veluwse streekgerechten

8/24/2016

0 Comments

 
Op 9,10 en 11 september 2016 ben ik jurylid tijdens het Gouden Lepel Foodfestival in Apeldoorn. voor de website van het festival schreef ik vast een artikel over Veluwse streekgerechten.

De Veluwe kent van oudsher veel streekgerechten. Maar wie kent ze nog en vooral wie maakt ze nog, die Oudhollandse streekgerechten? Bekend, en bij een aantal ambachtelijke slagers in de herfst- en wintermaanden verkrijgbaar, is de Gelderse balkenbrij. De naam balkenbrij stamt van het Oudnederlandse bake (buik), denk maar aan het Engelse bacon. Ik vond een recept van mijn oma in een oud schoolschrift, dat ik letterlijk opschrijf:
Balkenbrij

​Ingrediënten:
  • ½ pond varkenslever
  • 1 tongetje
  • 1 hart
  • 1 of 2 nieren
  • 1 pond buikspek
  • ½ liter bloed

Alles laten koken en doormalen. Daarna peper, zout, foelie, kruidnagel, nootmuskaat erbij doen en boekweitmeel om een stijve massa te krijgen.

De stok moet er rechtop in blijven staan. Zo werden er dus organen en andere ‘afvaldelen’ van het varken gebruikt. Er bestaan ook duidelijk streekgebonden verschillen in de bereiding van balkenbrij.

​Zo worden er in Gelderland ook vaak rozijnen en rommelkruid toegevoegd. Rommelkruid is een kruiden-mengsel van onder andere gemalen zoethoutwortel, suiker, anijs, gember, kaneel en sandelhout.

​Tegenwoordig is de balkenbrij wat luxer wat samenstelling, zo wordt er geen bloed meer toegevoegd, maar bouillon.


Balkenbrij smaakt erg lekker, in plakken gebakken in de boter, op een bruine boterham of op roggebrood.
Balkenbrij met gebakken appel en kruiden-salade

Ingrediënten:
  • 4 plakken balkenbrij
  • boter voor het bakken
  • peper
  • 2 friszure appelen
  • gemengde sla (veldsla, bietenblad, kervel)

Voor de dressing:
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel (frambozen)azijn of vers sinaasappelsap)
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 eetlepel bieslook
  • fijngeknipt
  • peper & zout

Bak de plakken balkenbrij in de hete boter knapperig en gaar. Bestrooi naar smaak met vers gemalen peper. Schil de appelen, snijd ze in parten en bak ze in een aparte pan in boter goudbruin.

​Klop een dressing van de ingrediënten.  Verdeel de gewassen en gedroogde sla over 4 bordjes, lepel de dressing erover en rangschik de balkenbrij en appel erop.

Wild van de Veluwe

Wild eten is eerlijk eten. Het is het mooiste scharrelvlees dat je kunt bedenken.  Met wild kan niet worden geknoeid; de beesten moeten lopen voor hun voedsel, waardoor het over het algemeen mooi mager vlees is met een eigen karakter en verfijnd aroma. Op de Veluwe komt met name hert, ree, haas en wild zwijn voor.

Kruudmoes

Kruudmoes, een pap van water, melk of karnemelk met meel of grutten uit boekweit, rogge, haver of gerst, waarin vlees, zoals Gelderse rookworst, rozijnen en veel verse kruiden, met name kervel en zuring worden meegekookt.

Nog altijd wordt er op de Veluwe in de zomermaanden door de ouderen kruudmoes gekookt. Ook kunt u bij een aantal plaatselijke slagers terecht die het tegenwoordig in de maanden april, mei en juni kant en klaar verkopen.

Kruudmoes wordt koud of lauw geserveerd met een lepel bruine suiker of stroop.

Pannegies

Pannegies is een ouderwetse stoofpot, afkomstig van de Veluwe en omdat er vroeger veel schapen op de Veluwe werden gehouden, is het niet zo vreemd dat er in pannegies lamsvlees werd gebruikt.

De Veluwe stond vroeger bekend als de streek van landlopers, struikrovers en marskramers. Op een dag kwamen Ies en Gies, twee landlopers, langs een boerderij op de Ginkelse heide

De geur van een verrukkelijke vleesstoofpot kwam hen tegemoet. Ze bedachten een list om de stoofpot te pakken te krijgen. Ies zou de stier losmaken en roepen ‘de stier is los’ terwijl Gies de stoofpot van het vuur zou halen.

​Zo gezegd zo gedaan. Ze hadden echter zoveel gegeten, dat ze bij de boerderij in slaap vielen met de vleespot tussen hen in. De boerin vond de mannen en sloeg ze met de pan om de oren. 
Ies en Gies hebben het nooit meer gewaagd om op de Veluwe terug te keren. Sinds die tijd wordt een stoofpot met vlees op de Veluwe ‘pannegies’ genoemd.

​Klik HIER voor het recept.
​


Gelderse rookworst


Waarom is een rookworst zo typisch Gelders? ​Op de Veluwe zijn van oudsher veel houtbedrijven. En waar hout verwerkt wordt, komt zaagsel vrij. Zaagsel heeft als kenmerkende eigenschap dat het rookt en niet brandt. Vandaar dat zaagsel zo geschikt is voor het roken van worst.

Bovendien zijn er veel varkensfokkerijen in de provincie. In de Gelderse Achterhoek, maar ook op de hei op de Veluwe staan veel jeneverbesstruiken. Deze jeneverbessen werden voor de fijne geur en smaak vaak in het rokende zaagsel gestrooid.

Gelderse rookworst uit varkens-en/of rundvlees, spek, zout, peper en een kruidenmengsel. Dit mengsel wordt in een darm van gelatine gestopt en tegenwoordig gedompeld in een bad met rooksmaak-substantie en niet meer gerookt in een rookkast boven een vuur van zaagsel of houtsnippers.

Gelderse rookworst is een rauwe worst en moet altijd eerst worden geweld (in water tegen de kook aan) voordat hij gegeten kan worden.

Gerookte paling uit Elburg en Harderwijk

Het roken van vis is één van de oudste conserverings-technieken. Door het roken kan de vis niet alleen langer bewaard worden, het zorgt ook voor een aangename smaak en een aantrekkelijk uiterlijk.

Paling is één van de bekendste vissoorten die in de rokerij worden gebruikt. In Nederland wordt per jaar zo’n 4000 ton paling gerookt. Hiervan wordt 60% als hele paling en 40% als palingfilet verhandeld.

​Paling wordt heet gerookt; hierbij is de temperatuur gedurende 30 minuten minimaal 63 °C. Na een half uur is paling voldoende gerookt, andere vissoorten kunnen enkele uren nodig hebben.
Sonja van de Rhoer heeft maar liefst 64 kookboeken geschreven. Ze schrijft voor meerdere bladen en internetsites en heeft al ruim 25 jaar een kookrubriek in dagblad Trouw. Ze was 14 jaar lang twee maal per week present in een radioprogramma. En ze doet veel foodstyling, dus ze kookt gerechten die ze mooi opdient voor fotografie in kookboeken, tijdschriften en brochures.

"Ik ben opgegroeid in de wijn. Mijn ouders hadden een limonadefabriek en drankengroothandel. Als kind mocht ik de keldermeester helpen om limonade en boerenjongens te maken. En vanuit het vak van mijn vader gingen we iedere week twee keer uit eten.

Na de HBS heb ik de nijverheidsakte N12 gehaald, een vierjarige HBO-lerarenopleiding met veel koken, voedingsleer en menuleer. Ik kreeg werk als huishoudkundig voorlichter en gaf overal op het platteland kookcursussen en consumenten-voorlichting.

Op een gegeven moment zei een van de cursisten: je moet eens met mijn man gaan praten. Hij was een van de directeuren van Elsevier. Zo ben ik het schrijven ingerold en dat is erg leuk. Ik vond het altijd al een uitdaging om dingen over te brengen en zeker dat gezond eten vooral ook heel erg lekker kan zijn.

Mijn persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. En waar vind je die beter dan op een boerenmarkt met streekproducten? ”


0 Comments



Leave a Reply.

    BLOG

    Culinaire Producties

    Klik hier om te bewerken.
    culinaire producties blog sonja van de rhoer

    Sonja van de Rhoer

    Opgegroeid:
    als dochter van een
    dranken groothandelaar en limonadefabrikant
    en
    dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
    water, tijdens het
    zondagse diner.

    Is docent:
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als:
    elektrohuishoudkundige
    bij het Energiebedrijf in
    Den Haag.

    Gaf jarenlang:
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
    bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.

    Verzorgt:
    reportages, interviews en recepten.

    Kookt:
    voor de fotografie en
    verzorgt samen met
    fotografe Inez Pleizier
    de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de
    keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.​
    ​ 
    Gepassioneerd:
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf
    Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    ​het gezicht en spelen maar.

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit.
    Culinaire Producties - Column Rhoerbak Golf - Passie4Golf
    Fotografie: ​Ruud Taal

    Schrijft:
    de column "Rhoerbakgolf"
    op de website Passie4Golf 
    en
    wekelijks recepten voor Dagblad Trouw.

    Heeft:
    ruim 60 kookboeken op
    haar naam staan, waar-
    onder het Margriet
    kookboek
    (23ste druk) en het grote Vegetarisch
    Basiskookboek.​​​

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren
    wat ultieme smaakbeleving
    is, zodat zij uiteindelijk
    kiezen voor kwaliteit.

    Archives

    June 2022
    March 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    May 2021
    January 2021
    December 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    December 2017
    October 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Categories

    All

    Volg mij

    RSS

    RSS Feed

    Culinaire Producties - Chocolademouse
    Chocolade mousse
    Culinaire Producties - Roergemakken asperges
    Roergebakken asperges
    Culinaire Producties - Creoolse erwtensoep
    Creoolse erwtensoep
    Culinaire Producties - Frambozencharlotte
    Frambozencharlotte
    Foto
    Fruit Tiramisu
    Foto
    Gegrilleerde groenten
    Foto
    Gemarineerde oesters
    Foto
    Zalm op kruidensalade
    Foto
    Sashimi van tonijn
    Foto
    Hazenpeper
    Foto
    Gevulde Portobello
    Foto
    Advocaat
    Foto
    Kaiserschmarren
    Foto
    Aardbeien meloen salade
    Foto
    Pastasalade
    Foto
    Zuurkoolstamppot
    Foto
    Voorjaarsgerechten
    Foto
    Salade van Opperdoezer ronde & groene asperges
    Foto
    Gegratineerde hutspot
    Foto
    Tonijn op Japanse wijze
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort en ontbijtkoek
    Foto
    Pasta met roodbaars
    Foto
    Witloftaart met comte en walnoten
    Foto
    Komkommersoep
    Foto
    Blini's met gerookte zalm
    Foto
    Groene salade met kruiden & bloemen
    Foto
    Salade met roergebakken asperges
    Foto
    Komkommergazpacho
    Foto
    Zuurkooltosti
    Foto
    Noedels met kip & cashewnoten
    Foto
    Asperges & eet-weetjes
    Foto
    Stamppotten
    Foto
    Tartiflette
    Foto
    Coquilles Saint Jacques met gember& paksoi
    Foto
    Cocktail Hollandse garnalen
    Foto
    Kerstrecepten
    Foto
    Hollandse kazen
    Foto
    Wildbouillon met verse tuinkruiden
    Foto
    Ossenhaas met paddestoelen
    Foto
    Kaasfondue

    OP SMAAKEXPEDITIE
    bij
    ​Angelique Schmeinck
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    ​Ambiance Travel artikelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
Culinaire Producties - Sonja van de Rhoer - Arnhemseweg 79 - 7331 BC Apeldoorn - +31 65 427 43 19 - sonja@culinaireproducties.nl
| home | dagboek | kookboeken | kookboekrecensies | kinderkookboekrecensies | journalistiek | 
​| recepten | recepten trouw | workshops | BLOG | golf & gastronomie | food consulting |
​| media | reclamewerk | lezingen | contact |
© Copyright Culinaire Productions | All rights reserved
​​Website powered by Design Unique
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • bbq feast on fire
    • big green egg
    • borreltijd
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • recepten trouw
    • recepten trouw 2015
    • recepten trouw 2016
    • recepten trouw 2017
    • recepten trouw 2018
    • recepten trouw 2019
    • recepten trouw 2020
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Recepten Trouw
    • Reclamewerk
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zout
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop