In het verlengde van mijn artikel over Vegetarisch eten in Spanje, waarin ik ook de specifieke Manchego kaas nader beschrijf, schreef ik enkele vegetarische recepten. Smaak Om haar smaak te krijgen moet Manchego minimaal twee maanden in een vochtige ruimte rijpen. Dankzij de rijping kent Manchego drie typen: Semicurado betekent twee maanden rijping, Curado betekent zes maanden rijping, Viejo betekent twaalf maanden rijping. De smaak van Manchego is niet te sterk en romig, maar toch licht pikant. Het heeft een hoog calciumgehalte en proteïnegehalte. Een goede Manchego is heerlijk om uit het vuistje of op een toastje te eten. Maar je kunt er ook meer mee doen. |
Ingrediënten:
- 350 gram Manchego (Spaanse kaas), in blokjes
- 2 rode pepers
- beetje koriander of tijm
- 50 ml olijfolie
- grof zeezout
- zwarte peper
Met dit recept breng je variatie en proef je de overheerlijke kaas op een hele andere manier.
Snijd de rode pepers open en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de peper in kleine blokjes of wrijf ze fijn met een vijzel. Vermeng dit met de olijfolie, peper en koriander/tijm en voeg de Manchegoblokjes toe. Laat dit minimaal 3 uur, maar liever een nacht staan om te marineren. Bestrooi voor het serveren met wat grof zeezout.
Tip: je kunt aan de marinade ook wat fijngehakte knoflook toevoegen.
En koop in Spanje natuurlijk de pimientos de padrón: Op het eerste gezicht denk je misschien dat dit pittige pepertjes zijn, maar niets is minder waar. Het zijn eigenlijk kleine paprikaatjes met bittere smaak. Ze worden gebakken in een koekenpan en vervolgens bestrooid met zout. Je eet ze door ze bij het steeltje te pakken en de rest af te bijten.
- pimientos de padrón (bij een Spaanse of Mediterrane supermarkt) of heel kleine of mini-paprika’s
- grof zeezout
- olijfolie
Warm olijfolie in een koekenpan op en voeg daarna de pimientos de padrón of kleine paprikaatjes (mag met pitjes) toe. Bak ze net zo lang tot ze zacht zijn en lichte bruine plekjes beginnen te krijgen.
Serveer op een groot bord of een schaal en bestrooi met een goede hoeveelheid grof zeezout. Eet de pimientos de padrón als een haring, gewoon afbijten vanaf het steeltje.
Tip: ook erg lekker met kleine puntpaprika’s.
Lees ook het artikel: Verrassend vegetarisch in Valencia.
Sonja van de Rhoer