GASTAUTEUR SONJA VAN DE RHOER
Chef-kok Fabio Daniel geeft de Frans georiënteerde keuken een touche mee van zijn Braziliaanse en Italiaanse achtergrond. Tevens herken je aan de lokale verse producten, de invloed van zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Ronda, Master of Wine en marketing- en hospitality manager bij het wijnbedrijf.
Bereidingstijd: 20 min
Aantal personen: 4
- 3 el extra virgin olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1-2 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
- 125 ml rode wijn
- 500 g tomaten, in stukken
- 250 g aardappelen, geschild
- 12 groene aspergepunten
- 100 g suiker
- 70 ml azijn
- 60 gram aardappelmeel plus extra voor het uitrollen 1 ei + 1 eidooier
- 80 g Parmezaanse kaas, geraspt + wat extra balsamico-azijn
- zwarte Kalamata olijven
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de olijfolie, ui, knoflook en tijm in een pan en laat ongeveer een minuut pruttelen tot ze zacht zijn. Voeg de wijn toe en laat 3 minuten doorkoken.
- Voeg de tomaten toe en laat een uur heel zachtjes sudderen. Voeg zout naar smaak toe.
- Was intussen de aardappelen en pof ze in de oven circa 1 uur tot ze zacht zijn.
- Verwarm in een pan al roerende 100 ml water met de suiker en azijn tot een marinade. Laat de marinade afkoelen.
- Blancheer de asperges in gezouten water 11⁄2 minuut en spoel ze in een zeef koud onder stromend water.
- Neem 4 van de asperges en schil deze. Leg de geschilde asperges in de marinade en zet deze in de koelkast tot het serveren.
- Pel de aardappelen en pureer ze met een pureestamper. Voeg aardappelmeel, ei, eidooier, kaas en iets zout toe en meng met een houten lepel tot een egale gnocchi massa.
- Bestrooi het werkvlak met aardappelmeel. Verdeel de aardappelmassa in drieën en rol er lange ‘slangen’ van. Snijd de ‘slangen’ in plakken van 1,5 cm dikte .
- Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Kook de gnocchi ’s 3-5 minuten of tot ze boven komen drijven.
- Schep de gnocchi ’s met een schuimspaan uit het water, laat ze even uitlekken en doe ze over in een met olijfolie bestreken kom.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie en bak de gnocchi’s tot ze wat kleur krijgen. Keer ze en bak de andere kant.
- Wrijf het tomatenmengsel door een zeef of pureer het met een staafmixer tot een lekkere saus. Breng de tomatensaus op smaak met balsamicoazijn.
- Schep de tomatensaus in diepe borden. Leg de gnocchi in de saus en in elk bord ook 2 asperges. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en garneer met een gemarineerde asperge en olijven.
Sonja van de Rhoer