Puglia levert 75% van de Italiaanse olijfolie. De grootste en oudste (meer dan 2000 jaar) olijfboom heeft hier een omtrek van 16 meter en levert nog jaarlijks zo’n 500 kg olijven. Naast olijfolie is Puglia de streek van de Primitivo een elegante, donkerrode, kruidige rode wijn. Witte wijn wordt hier maar heel weinig gemaakt, het warme klimaat is minder geschikt voor deze druivenrassen. Niet verwonderlijk dus dat er gekookt wordt met ruim olijfolie en er voornamelijk een glas rode wijn bij gedronken wordt. Waar gaan we naar toe om ons culinair te laten verwennen? Reserveren Heerlijk eten in een romantische setting? Masseria Il Frantoio. 6 km noordwaarts vanuit Ostuni richting Fasano. Aan de linkerkant het landgoed oprijden en het grote genieten kan beginnen. Vergeet niet te reserveren en zorg er zo rond half 8, kwart voor acht te zijn. Uiteraard gaan we de beeldschone plaatsjes Monopoli en Polignano a Mare bezoeken. Eten doen we op het terras van La Dolce Vita in Monopoli op het Piazza Garibaldi zowel voor lunch als diner. Voor visliefhebbers is er Perricchi (60 meter van Piazza Garibald)i, of Pietro d'Inglese, ook om de hoek, of heel romantisch aan zee bij Lido Biancho. In Polignano dineren bij Antiche Mura in de Via Roma. Of rijd het binnenland in naar Matera en laat je verwennen bij Conversano. Mooiste dorpjes van Italië Cisternino ligt net als Locorotondo en Alberobella midden in de beroemde Valle d’Itria. De eerste twee dorpjes staan op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië. Alle drie zijn ze beroemd om de authentieke trulli, de kenmerkende witte huisjes van de streek, met het kegelvormige dak, waarop vaak een afbeelding is geschilderd. Cistercino is bekend om zijn bombette, kleine pakketjes gevuld met gehakt, ham en kaas. Bezoek het zondagochtendconcert om 12 uur op het pleintje van Cisternino en lunch vervolgens op de bonnefooi of haal een bombette bij de slager. Met een karaf wijn een heerlijke picknicklunch. In augustus kun je een foodfestival bezoeken in Cisternino, Eén is speciaal gewijd aan de orechiette, de oortjespasta uit Puglia, een ander is gewijd aan het konijn. Ook zijn er in augustus processies voor het feest van San Quirico, een van de beschermheiligen van het dorp. Nog meer feest? In september vindt het oogstfeest plaats tijdens de druivenoogst. Wijnroute Wil je meer weten over de wijn van Puglia. Rijd dan de Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca, één van de mooiste wijnroutes in Puglia. Start in Locorotondo en rijd via Alberobello, Martina Franca, Ceglie Messapico, Fasano en Ostuni, naar het eindpunt Crispiano. Vergeet onderweg niet te stoppen bij een paar wijnboeren om te proeven. Alberobella is wel erg toeristisch - het is dan ook ongelooflijk leuk, al die kleine ronde sprookjeshuisjes – heerlijk eten kun je bij Fidelio, even buiten het centrum. Lecce Vergeet niet de beroemde plaats Lecce, de prachtige barokstad, te bezoeken. | Bestel op een terras een ‘caffè leccese’, espresso met ijs(blokjes) en amandelmelk. Een verkoelend lekker zomerdrankje. In Martina Franca, de tweede grote stad in Puglia, vindt de laatste 2 weken van juli een klassiek muziek-festival plaats inclusief beroemde opera's in de buitenlucht. Vast in de stemming komen? Maak dan deze focaccia uit Puglia met het onderstaande recept. Focaccia met cherrytomaatjes uit Puglia Voor 1 brood:
Bereiding:
Sonja van de Rhoer |
Puglia is ‘hot’. Kwam er een aantal jaren nog slechts een handjevol toeristen, tegenwoordig lijkt het of iedereen naar deze mooie zuidelijke streek in de hak van de laars van Italië gaat. De verbinding is snel en gemakkelijk. In een paar uurtjes rechtstreeks vliegen naar Bari of met een tussenstop (van een paar dagen?) in Rome of Milaan. Puglia betekent cultuur snuiven, maar vooral culinair genieten voor een lage prijs. En voor wie sportief een balletje wil slaan, er zijn een paar prachtige golfbanen, al zijn deze aardig aan de prijs. Het is een heerlijke bestemming om met een rondreis te ontdekken.
0 Comments
Leave a Reply. |
BLOGCulinaire ProductiesSonja van de Rhoer
Opgegroeid: als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner. Is docent: Koken en Voedingsleer Werkte als: elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag. Gaf jarenlang: kooklessen en lezingen over gezonde voeding aan leden van vrouwen- bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen. Verzorgt: reportages, interviews en recepten. Kookt: voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling. Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd. Gepassioneerd: golfer met de juiste concentratie en bekeken course management. Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op het gezicht en spelen maar. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Fotografie: Ruud Taal
Schrijft:
de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw. Heeft: ruim 60 kookboeken op haar naam staan, waar- onder het Margriet kookboek (23ste druk) en het grote Vegetarisch Basiskookboek. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Archives
July 2024
CategoriesVolg mijRSSOP SMAAKEXPEDITIE bij Angelique Schmeinck Ambiance Travel artikelen |