Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt, doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Wij Nederlanders houden wel van deze hartver-warmende drank met veel alcohol en suiker, zeker in de wintermaanden. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie portwijnen. Oporto Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei. Hier liggen hier de meest spectaculaire wijnlandschappen ter wereld. Langs de Douro ( Ouro is goud) liggen honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. Als je deze richting uit gaat, doe het dan eens in september tijdens de oogst. Je ziet tijdens de pluk van de druiven het blad verkleuren van groen naar rood. Adembenemend mooi. 's Zomers is het er uitzonderlijk heet, 's winters ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Breng je een bezoek aan Porto, dan kun je er niet omheen: de zuidoever van de Dourorivier, in de wijk Vila Nova de Gaia, hier liggen van oudsher de porthuizen en hun rijpingskelders, die vaak letterlijk, vragen om een rondleiding. Denk daarbij aan een bezoek aan de kelders, de fabriek en uiteraard een proeverij. Een aantal wijnhuizen heeft ook een museum en nergens ontbreekt de winkel. Alleen de wandeling over de fantastische brug is al meer dan de moeite waard. Culinaire adressen: Bezoek in Porto zeker de Mercado do Bolhao (gedeeltelijk overdekte markt), het beroemde Café Majestic (wel altijd erg druk) of Flor dos Congregados (beetje volks eettentje, waar je lokale streetfood kunt eten zoals een broodje varkensvlees (terylene). Wist je dat er een Portugese versie van ‘onze’ Kapsalon bestaat? Dit heet hier ‘Francesinha’ en is erg goed, als je heel veel honger hebt. Houd je van vis en van een authentiek restaurant, ga dan lunchen of dineren bij Adega Sao Nicolau, met uitzicht op de bekende brug in Porto, R. de São Nicolau 1. Of ga naar de buren: Restaurante Terreiro. uitstekende keuken, Largo do Terreiro 11/12. Andere leuke adressen zijn:
Eten en drinken is goedkoop in Portugal, reden te meer om er ten volle van te genieten. Waaraan herken je een goede port?
Gekoeld serveren Port wordt vaak te warm geserveerd. Schenk zowel witte als de ruby en tawny port als aperitief iets gekoeld. ’s Avonds wordt port op kamertemperatuur gedronken, maar net als bij wijn geldt ook hier de kamertemperatuur van voor de centrale verwarming, 16-18 °C dus. Lekker met Bij port hoort Stilton, is de algemene mening. Maar wat te denken van een heerlijke Hollandse pittige boerenkaas of gezouten amandelen? Rozijnen, gedroogde abrikozen en vijgen doen het perfect bij een witte port. Een tawny bloeit op met een stukje melkchocolade en een ruby port met extra bittere (circa 72% cacao) chocolade. Of maak een cocktail met witte of rosé port. Bewaren Laat een tawny port niet langer dan 6 weken open staan. | Een vintage port kan het beste dezelfde dag worden gedronken, na 2 dagen is het mooie er echt af. De soorten port op een rijtje
Om optimaal van de geur en de smaak van de port te genieten kun je het beste een niet al te groot glas nemen wat aan de bovenzijde wat taps toe loopt. Hoe ouder de port des te meer depot zich in de fles gevormd zal hebben. Als de bodem van de fles nadert, voorzichtig inschenken dus. Schenk de port tijdens het diner bij stevige kaassoorten of geniet van een glas vintage port als afterdinner drankje (met een mooie Cubaanse sigaar). Ongeopend en goed (koel en donker) bewaard is vintage port jarenlang houdbaar. Vintage ports van 50 tot 60 jaar oud zijn zeker geen uitzondering. Als een fles vintage port eenmaal geopend is, dient deze binnen enkele dagen gedronken te worden. De kwaliteit gaat anders snel achteruit. Sonja van de Rhoer |
Er wordt in Nederland 7,2 miljoen liter port gedronken. Dat betekent bijna een halve liter per hoofd van de bevolking per jaar. Het meeste wordt de ruby port gedronken, als goede tweede de witte port (vaak gemengd, ½ witte port, ½ tonic) en de laatste jaren steeds meer de rosé port.
0 Comments
Leave a Reply. |
BLOGCulinaire ProductiesSonja van de Rhoer
Opgegroeid: als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner. Is docent: Koken en Voedingsleer Werkte als: elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag. Gaf jarenlang: kooklessen en lezingen over gezonde voeding aan leden van vrouwen- bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen. Verzorgt: reportages, interviews en recepten. Kookt: voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling. Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd. Gepassioneerd: golfer met de juiste concentratie en bekeken course management. Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op het gezicht en spelen maar. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. ![]() Fotografie: Ruud Taal
Schrijft:
de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw. Heeft: ruim 60 kookboeken op haar naam staan, waar- onder het Margriet kookboek (23ste druk) en het grote Vegetarisch Basiskookboek. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Archives
December 2024
CategoriesVolg mijRSSOP SMAAKEXPEDITIE bij Angelique Schmeinck Ambiance Travel artikelen |