De baan is voor de gemiddelde tot lage handicapper een genot om te mogen spelen, afwisselend, uitdagend en perfect onder-houden. De hoge handicapper zal er misschien iets minder plezier aan beleven. Links en rechts lopen de fairways af naar hoge rough en ravijnen die allen Out of Bounds zijn. Neem ruim voldoende ballen mee en maak gebruik van de dropping zones als de bal verdwenen is. De bunkers zijn groot en talrijk, de greens supersnel. Je kunt de baan lopen, als je over een goede conditie beschikt. Er zijn nogal wat hoogteverschillen. De eerste 9 holes zijn vriendelijker dan de tweede 9 om te spelen. Bij hole 11, par 3, 184 meter gele tee, 136 meter rode tee, moet je over het ravijn slaan. Het geeft echt een kick als het lukt en je bal op de green belandt. Tip: Realiseer je dat je ballen verder vliegen door de hoogte. Op de par 3 scheelt het minimaal 1 soms zelfs 2 clubs. Op de par 3 van 128 meter nam ik 2 clubs minder en lag nog in de bunker achter de green. | Mocht de 18 holes baan teveel of te moeilijk zijn, er is een leuke 9 holes Pitch en Putt, die bovendien zeer leerzaam is voor elke speler. Clubhuis, restaurant en shop Na de ronde is het goed toeven in het clubhuis, een met respect voor de traditionele architectuur, gerestaureerde boerderij uit 1870. De menukaart biedt keuze uit klassieke Spaanse gerechten. Vanzelfsprekend begeleid door een goed glas wijn. De shop is klein met een beperkt aanbod. Yoga Golf d’Aro biedt naast golf ook de mogelijkheid om yogalessen te boeken. Een bijzondere ervaring om op het gras naast het clubhuis voor een golfronde te mediteren en oefeningen te doen. Volkomen ontspannen de baan in is het resultaat. Greenfee: Hoogseizoen van maart tot november: maandag tot vrijdag € 88,- (laagseizoen € 80.-) Zaterdag, zondag € 103, - (laagseizoen € 88,-) www.golfdaro.com |
De 18 holes parkgolfbaan, par 70, is geschikt voor elke handicapper. De baan is redelijk vlak, soms licht glooiend, waardoor hij goed te lopen is. De bunkers liggen op strategische plekken en de waterhindernissen zorgen ervoor dat er ook voor de lagere handicapper voldoende uitdaging is. De baan speelt prettig, er is veel ruimte en afwisseling tussen de holes. De wind, de Tramontana, is een factor om rekening mee te houden. Geniet op hole 5 van het prachtige vergezicht. Hole 7 is een verrassende dogleg. Hole 9 zou eigenlijk hole 18 moeten zijn, dit is een mooie eindhole. Maar nu de leukste hole vind ik de eigenlijke hole 18, een par 3, 166 meter gele tee, 132 meter rode tee. Je loopt al naar het clubhuis na de 17de hole en dan mag je er nog eentje spelen, namelijk hole 18. | Twee waterhindernissen moeten worden overwonnen voordat de bal op de green ligt, liefst in één slag natuurlijk. De aangewaggelde ganzen komen vast even kijken of het is gelukt. De Golf Club Peralada was de eerste golfbaan in Europa met een certificaat voor eco-management en duurzaamheid. In de bijbehorende golfshop zijn alle mooie merken vertegenwoordigd. Een ruime keuze van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van golfkleding. Een el dorado voor elke vrouw. Greenfee tussen de € 68,- en € 90,- afhankelijk seizoen en tijdstip. Club de Golf Peralada beschikt over een 18 holes Pitch & Putt, greenfee tussen de € 13,- en € 21,- www.golfperalada.com |
Culinair Een leuk uitje is de kookworkshop bij Espai del Peix voor maximaal 14 personen in de kookschool naast het Museu de la Pesce (Vismuseum) aan de haven. Chef-kok Ramon (voorheen visser) staat voor de klas en kan ook een demonstratie verzorgen. Er worden typisch Catalaanse recepten, allen gebaseerd op vis gekookt. Denk aan de fideua, Catalaanse vermicelli, dunne noedels van drie tot vier centimeter lang, die bijna altijd met zeevruchten wordt bereid. Chef Ramon kookte de fideos in een krachtige visbouillon en maakte een ‘picada’ van peterselie, hazelnoten en olijfolie bij. Vervolgens tomatensaus en de witvis toevoegen en zachtjes gaar koken. Serveren met aioli. Ook maakten we een vis in het zuur met veel knoflook, ui, wortel, laurierblad, tijm, olijfolie en witte wijn. Een fris voorgerecht dat gemakkelijk van tevoren is te bereiden. Net als de Fishermans stew, wit vis met aardappelen, tomaten en hazelnoten. De workshop werd afgesloten met een kopje koffie en een specialiteit van de bakkers in Palamos, amandel-hazelnootgebak. www.espaidelpeix.org | Toen Miquel Mateu in 1923 het Perelada kasteel kocht, maakte hij zijn droom waar. Wijn maken volgens de traditie uit de 14de eeuw zoals de Karmelietessen dat op deze locatie deden. Rondom het kasteel liggen 131 hectare wijngaarden. Het wijnhuis is tegenwoordig één van de beste en meest prestigieuze uit de Empordà. De wijngaarden leveren harmonieuze, volle rode wijnen, frisse mineralige, smaakvolle witte wijnen en kerskleurige rosé’s met een delicate smaak. Ook komen er uit deze streek biologische wijnen en cava (mousserende wijn) en tot slot de specialiteiten van de streek: Garnatxa and de zoete Moscatell. De wijngaarden en de -kelder met 5000 houten vaten kunnen worden bezocht gevolgd door een tasting van de verschillende wijnen. Mocht je in het kasteel zijn vraag dan of het mogelijk is de glas- en keramiekcollectie en de bibliotheek met 80.000 antieke boeken te mogen bezoeken. Absoluut de moeite waard. www.perelada.com |
Cultuur Mocht je in de buurt zijn dan is een bezoek aan het Dalí Theatre-Museum in Figueres absoluut een ‘must’. Alle bekende, maar vooral veel onbekende van deze flamboyante surrealist zijn hier te zien. Verbaas je over de enorme hoeveelheid werken die deze bijzondere man heeft gemaakt. | |
www.salvador-dali.org/en/
De baan is voor elke handicapper goed te spelen. Al is de afstand tussen de holes soms wat langer, een buggy is niet echt nodig. De TorreMirona golfclub is onderdeel van het luxe TorreMirona golfresort. De ‘championshipcourse’ 18 holes (par72) biedt meer uitdaging dan de gemiddelde resortbaan, de holes liggen op ruime afstand van de appartementen en het hotel. Je hebt alle gelegenheid om van de mooie vergezichten te genieten. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, fitness ruimte, spa met zwembad, thermale baden, hamam en sauna. | Clubhuis, restaurant en shop Het clubhuis is ruim met heerlijke lounge-banken en uitzicht op de golfbaan. Het restaurant is verzorgd met gerechten in de prijsklasse tussen de € 13,- en € 22,- voor een hoofdgerecht. De shop biedt een uitgebreid assortiment. Leuk om rond te neuzen. Greenfee: Laagseizoen €79 (weekdagen); € 85 (weekend) Hoogseizoen apr. tot nov. € 85, (weekdagen); € 89 (weekend) www.golftorremirona.com |
Park Hotel San Jorge, Platja d’Aro, 15-20 minuten rijden naar Costa Brava Golfcourse, 10 minuten naar Club Golf d’Aro.Op een prachtig plekje direct aan de Middellandse Zee ligt Park Hotel San Jorge. Het hotel ligt wat hoger zodat het uitzicht fantastisch is. De kamers zijn wat gedateerd maar van alle gemakken voorzien. Het zwembad en het terras kijken uit over de zee. Het hotel beschikt over een spa met sauna, Turks stoombad, whirpool, massage- en beautybehandelingen. Ik bofte, mijn masseuse was werkelijk geweldig, een hevig en langdurig schouderprobleem werd binnen een half uur verholpen. Het plaatsje Platja d’Aro is gezellig met leuke winkeltjes en veel terrasjes. De restaurantjes zijn allen heel betaalbaar. Zo lunchten wij bij Casa Brinda voor €11,95 met een driegangen menu inclusief wijn/water. Culinair niet hoogstaand, maar smakelijk in een gezellige ambiance. www.parkhotelsanjorge.com | Hotel Alga, Calella de Palafrugell, 15 minuten naar Palamos. Het hotel ligt vlakbij vier golfbanen. Het hotel biedt speciale prijzen aan voor de greenfees op PGA Golf Catalunya, Club Golf d’Aro, Golf Platja de Pals en Empordà Golf. Het hotel is gelegen direct naast Port Bo Beach met een eigen strand. De kamers zijn ruim en onlangs geheel gerenoveerd. Het hotel ademt ruimte uit. Het buitenzwembad is groot en wordt omgeven door een royale tuin met ligbedden. In het El Càntir Restaurant worden Mediterrane gerechten geserveerd bereid met lokale producten. De bar is gezellig om een drankje voor of na het diner te drinken. Het ontbijt is goed verzorgd. www.novarahotels.com |
Het bij de golfbaan behorende 5 sterren ‘Hotel Peralada Wine Spa & Golf’ is een genot om in te verblijven. Uitzicht over de golfbaan, smaakvol ingerichte kamers en suites met modern strak en toch warm design (ingericht door de in Spanje bekende interieurspecialist Sandra Tarruela, met veel hout uit de omgeving en grijs beton) een uitstekend restaurant (l’Olivera) waar gerechten uit de moderne Empordà keuken worden geserveerd met vanzelfsprekend de bijbehorende wijnen, een mooi vormgegeven bar, wellness en een Wine Spa waar schoonheidsbehandelingen worden gegeven gebaseerd op wijn en druiven.
Een echt verwenhotel. De Wine Spa is gebaseerd op het gebruik van elk deel van de druif, schil, vruchtvlees en pitten.
In het restaurant El Grill del Celler kan een olijfolie proeverij worden geboekt. Vier verschillende oliën van de kleine, typisch Catalaanse olijf arbequina. Deze olijf werd in de 17e eeuw vanuit het Nabije Oosten naar Catalonië gebracht, de olie is heel fruitig en aromatisch. De olijfolie proeverij wordt vergezeld door vier verschillende soorten zout, onder andere Maldon en Himalaya zout.
www.hotelperalada.com