De Monnik Dranken, Oldenzaal, organiseert jaarlijks, op een bijzondere locatie ( Slot Zeist, Paleis Soestdijk) een grote wereldwijnproeverij voor zijn clientèle. Helaas kon dit grootschalige evenement zowel vorig als dit jaar niet doorgaan vanwege corona. ‘Tom Poes verzin een list’, is, denk ik, het motto de laatste maanden geweest, met als oplossing: een week lang webinars van bekende, door De Monnik Dranken gevoerde, wijnbedrijven. De klant (slijter, restaurateur, wijnhandelaar, speciaal-zaak) kan zelf van tevoren bepalen van welk wijnhuis hij, zij meer wil weten. Geeft zich vervolgens op voor dit seminar en ontvangt de te proeven wijnen thuis. De webinars worden verzorgd door of de wijnmaker vanuit zijn eigen woonplaats ergens in de wereld of de exportmanager en begeleid door een wijnspecialist van De Monnik zoals Joke Holster en Robert Handjes. De Monnik Dranken voert als nationaal opererende drankengroothandel (importeur in dit geval) ruim 125 wijnhuizen uit zo’n 20 landen. Keuze genoeg dus, voor elk wat wils. De eerste proefavond koos ik voor het nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnhuis Benguela Cove. De avond werd ge-leid door wijnmaker Johann Fourie en begeleid door Joke Holster. Aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter OBE de op dat moment wat kwijnende wijngaarden en maakte er een buitengewoon succesvol wijngoed van. Daarnaast maakte zij er ook een succesvolle plek voor wijntoerisme van. Op slecht 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel terroir: de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de Benguela-stroom, die vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan komt. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen. |
Onder leiding van Johann Fourie werden achtereenvolgens onderstaande wijnen geproefd:
- Sauvignon blanc Lighthouse, een frisdroge, knisperige wijn met aroma van groene vijgen, in combinatie met tonen van grapefruit, vuursteen en afgerond met wat zoet tropisch fruit en citroensnoepjes. In de smaak vooral nuances van citroengras en ananas, in een -van begin tot eind- tintelfrisse zetting
- Estate Sauvignon Blanc. Leuk om het verschil te proeven met de Lighthouse. Deze wijn heeft duidelijk meer body, is rijker van smaak, maar behoudt zijn frisheid en verfijning.
- Estate Chardonnay, we proefden de 2019. Op het etiket van de fles staat vermeld dat de stokken voor deze geplukte druiven zijn geplant in 2006. De wijn heeft 11 maanden houtopvoeding gehad en er zijn slechts 12 vaten van geproduceerd. Het alcoholgehalte is 13,5% en de beste tijd om deze wijn te drinken is tussen 2020-2024. Voor meer informatie kun je de QR code op de fles scannen. Deze wijn was voor mij de verrassing van de proeverij van de Benguela Cove wijnen. Verrassend fris en rijk van smaak.
- Estate Pinot Noir, elegant, rijk aan fruit en om in te bijten.
- Lighthouse Syrah, rond, rijk, bramen, chocolade, zwarte peper, hout, vanille, paddestoelen. Kortom zoals een syrah behoort te zijn.
- Lighthouse Moody Lagoon, typische Bordeaux blend. Ook hier, net als op de andere genoemde wijnen, alle info op het etiket op de fles. Blauwe bessen, kersen, chocolade, gekonfijte kersen, kruidnagel, peper, vanille, steranijs, tabak en truffel.
Uit de proeverij is gebleken dat Benguela Cove, Walker Bay, echt iets toevoegt aan het assortiment Zuid-Afrikaanse wijnen van De Monnik Dranken.
Benito Santes, Galicië, Spanje
Een stukje algemene informatie:
Galicië ligt ten noorden van Portugal, in het uiterste noordwesten van Spanje. Net zo westelijk als het midden van Ierland. Net zo noordelijk als Boston. Klimaat langs de kust zeer afwijkend van de rest van Spanje: Zeer gematigd, vochtig, sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan.
Is geliefd onder Spanjaarden om er aan de zomerse hitte te ontsnappen, relatief dicht bevolkt. Heel lang één van de armste delen van Spanje: enorme emigratie tijdens de 20 e eeuw. Galicië bloeit op sinds de autonomie (1981). Prachtige, fjordenachtige kust.
De gebruikte druivenrassen in Rias Baixas, het westelijk gedeelte van Galicië:
- Witte druivenrassen: Albariño, Treixadura, Loureira , Caiño blanco, Torrontés en Godello.
- Rode druivenrassen: Caiño tinto, Espadeiro, Loureiro tinto, Sousón, Mencía, Brancellao, Pedral en Castañal.
De gebruikte druivenrassen in Monterrei, meer het binnenland:
- Aanbevolen druivenrassen: Wit: Dona Branca, Godello en Treixadura. Rood: Mencía en Merenzao.
- Toegelaten druivenrassen: Wit: Albariño, Blanca de Monterrei, Caíño Blanco en Loureira.
- Rood: Tempranillo (Araúxa), Caíño Tinto en Sousón.
“Meer dan vijfenveertig jaar Galicische wijnen; toen ik nog jong was had ik , gedwongen door de omstandigheden van een oorlog waarin Spanjaarden tegen Spanjaarden vochten , geen andere keus dan te werken in de wijngaarden en de kelder van mijn grootvader, die ook mijn leermeester was." (uit : Dagboek van Benito Santos).
De geproefde wijnen :
- Benito Santos Alberiño
- Benito Santos Godello
- Benito Santos Mencia
- Benito Santos EO Albariño
- Benito Santos Pago de Xoan Albariño
Algemene kenmerken van de Albarino wijnen
- Kleur: Bleek strogeel.
- Geur: Intens en zeer aromatisch, met rijp wit fruit en florale tonen.
- Smaak: In de mond droog en fris, met een goede structuur en een aangename rondheid . Puur en mineraal op de afdronk.
Verrukkelijk bij wit vlees, bij vis en bij schelp -en schaaldieren. De rode Mencia doet onmiddellijk denken aan een Beaujolais. Het fruit stuift het glas uit. Een heerlijke zomerwijn om koel op het terras te drinken.
Maison Lorgeril, Languedoc - Roussillon
De regio Languedoc Roussillon bevat circa 240.000 ha wijngaardoppervlakte, dit is 4% van het wereld wijngaardoppervak. Er wordt circa 10% biologisch gewerkt en dit levert totaal 1/3 van de biologische wijn-productie van Frankrijk.
De verwachting voor 2021 is dat er 50% minder wijnproductie in Frankrijk zal zijn als gevolg van de late sneeuwval en koude dit jaar.
De Languedoc-Roussillon stond altijd bekend om zijn rode wijnen, maar dit is veranderd, er worden steeds meer witte wijnstokken in plaats van rode aangeplant. Dit jaar is de verwachting 25% rosé, 25% wit en 50% rood.
Lorgeril heeft eigen domaines in: Cabardès, Minervois La Livinière, Faugères en Saint Chinian
De geproefde wijnen o.l.v. Joke Holster & Frank Flügge:
- Maset des Montagnes ‘Terroir d’Altitude’ 2019, Côtes du Roussillon
- Domaine de la Borie Blanche 2019, Minervois
- Domaine de la Borie Blanche ‘Terroir d’Altitude’ 2017, Minervois La Livinière
- Château de Ciffre 2019 (bio), St Chinian
- Château de Ciffre ‘Terroir d’Altitude’ 2018, St Chinian
- Château de Ciffre ‘Terroir d’Altitude’ 2018, Faugères
Voor mij sprong de witte Maset des Montagnes Terroir d’Altitude’ 2019 (50% Grenache Blanc en 50% Macabeo) van de hoogste wijngaard , 400 meter hoogte met een terroir van leisteen en graniet eruit. Mooie frisheid en mineraliteit.
Serveer deze wijn niet te koud bij gegrilde vis en als aperitief.
De wijnen verrassen door een hoge prijs-kwaliteitsverhouding. Gemakkelijk te drinken, maar voldoende complexiteit om elke keer weer van te genieten. En dat komt geheel overeen met de filosofie van de familie: Lorgeril wil niet de grootste zijn, maar wel de beste zijn, vooral in het maken van geweldige wijnen voor een betaalbare prijs.
Een wijnreis langs de Loire, Frankrijk
De wijngaarden van de Loire vallei zijn Frankrijks op twee na grootste AOP wijngebied. Het meest uitgestrekt, meest diverse wijngebied. Strekt zich uit van oost naar west, dwars over het land: een uniek profiel. Onder te verdelen in duidelijk te onderscheiden wijnstreken.
Proeven onder leiding van Frederik Wilbrenninck en Joke Holster:
- Domaine de l’Epinay, Muscadet de Sèvre Maine ‘ sur lie’ 2019
- Denis Meunier, Vouvray Silex 2018
- Domaine des Souterrains,Touraine Chenonceaux Blanc 2019
- Domaine des Souterrains,Touraine Gamay 2019
- Logis de la Bouchardière , Chinon 2019
- Domaine du Pré Sémelé , Sancerre Rouge 2018
Voor mij sprong de Domaine des Souterrains,Touraine Chenonceaux Blanc 2019 er boven uit. Een multi inzetbare gastronomische wijn, die ik eerst maar eens bij de asperges ga serveren.