Hollandse wortels in Zuid-Afrika
Old Biscuit Mill Market Een goed voorbeeld is de biologische markt op de Old Biscuit Mill Market in Kaapstad. Niets geitenwollen sokken, maar hip en trendy publiek, waaronder veel koks, doen hier hun inkopen. Groenten, fruit, kazen, het mooiste brood wat je je kunt voorstellen, maar ook zelfgebakken quiches, taarten (de bloemetjes worden er ter plekke nog opgelegd), salades en niet te vergeten alle soorten biltong (gedroogd vlees zoals ons nagelhout van rundvlees, maar hier ook van springbok en struisvogel) en zelfgemaakte kant-en-klare maaltijden. |
Traditioneel Zuid-Afrika-Afrikaans eten
Is er qua Zuid-Afrikaans eten nog iets terug te vinden uit de tijd van Jan van Riebeeck in 1652? De Hollanders brachten de stamppot en stoofschotel mee en alles werd en wordt op smaak gebracht met de specerijen die de door de VOC aangevoerde ‘Maleiers’ uit het Verre Oosten meenamen. Zo staat het eenpansgerecht ‘potjiekos’ zowel thuis als in de restaurants nog altijd op het menu.
Potjiekos, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht, wordt in een grote gietijzeren pan bereid door schenkel aan te bakken in olie en boter, ui en knoflook toe te voegen met een fles (witte of rode) wijn en alles gaar te stoven. Vervolgens aardappelen, wortel en pompoen in blokjes erbij, samen met paddenstoelen, rozemarijn, tijm en oregano. Zodra groenten en vlees gaar zijn serveren met bieslook. Potjiekos kan ook met varkensvlees of vis worden bereid. Een variatie op de Hollandse jachtschotel is het bekende gerecht Bobotie met pittig gehakt, gele rijst en chutney. Heerlijk Afr
Typisch Afrikaans eten
De braai is onlosmakelijk verbonden met Zuid-Afrikaans eten. Hier smelten alle culturen samen, Nederland, Engeland, Azië en veel Afrika. Braaien gaat op echte blokken hout, niet op houtskool, het duurt dus lang voordat het vuur smeult, tijd genoeg om samen door te brengen met familie en vrienden.
Gekonfijte watermeloenschil
Een specialiteit van Zuid Afrika, die indertijd door de Nederlanders is meegekomen, wordt geserveerd in Catharina's, het restaurant van het Steenberg hotel in Constantia, namelijk gekonfijte groene watermeloenschil. Blokjes schoongeboende watermeloen worden gekookt met suiker, gember en kaneelstokjes, heerlijk bij het ontbijt en als bijgerecht.
Traditioneel Zuid-Afrikaans eten
Is er qua Zuid-Afrikaans eten nog iets terug te vinden uit de tijd van Jan van Riebeeck in 1652? De Hollanders brachten de stamppot en stoofschotel mee en alles werd en wordt op smaak gebracht met de specerijen die de door de VOC aangevoerde ‘Maleiers’ uit het Verre Oosten meenamen. Zo staat het eenpansgerecht ‘potjiekos’ zowel thuis als in de restaurants nog altijd op het menu.
Potjiekos
Een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht, wordt in een grote gietijzeren pan bereid door schenkel aan te bakken in olie en boter, ui en knoflook toe te voegen met een fles (witte of rode) wijn en alles gaar te stoven. Vervolgens aardappelen, wortel en pompoen in blokjes erbij, samen met paddenstoelen, rozemarijn, tijm en oregano. Zodra groenten en vlees gaar zijn serveren met bieslook. Potjiekos kan ook met varkensvlees of vis worden bereid. Een variatie op de Hollandse jachtschotel is het bekende gerecht Bobotie met pittig gehakt, gele rijst en chutney. Heerlijk Afr
Gekonfijte watermeloenschil
Een specialiteit van Zuid Afrika, die indertijd door de Nederlanders is meegekomen, wordt geserveerd in Catharina's, het restaurant van het Steenberg hotel in Constantia, namelijk gekonfijte groene watermeloenschil. Blokjes schoongeboende watermeloen worden gekookt met suiker, gember en kaneelstokjes, heerlijk bij het ontbijt en als bijgerecht.
Exotisch Kaaps tintje
Er is dus best wat terug te vinden uit ‘die goei ouwe’ tijd, maar net als in Nederland is er een culinaire ontwikkeling gaande die gebaseerd is op het Slow Food principe. Het gebruik van lokale producten van kleine producenten met een exotisch Kaaps tintje geeft een verrassende Zuid-Afrikaanse keuken.
Er is dus best wat terug te vinden uit ‘die goei ouwe’ tijd, maar net als in Nederland is er een culinaire ontwikkeling gaande die gebaseerd is op het Slow Food principe. Het gebruik van lokale producten van kleine producenten met een exotisch Kaaps tintje geeft een verrassende Zuid-Afrikaanse keuken.
Sonja van de Rhoer