Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
Het kookboek van Nederland - Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en recepten
Jonah Freud en Garrelt Verhoeven Er ligt een groot mooi uitgevoerd kookboek voor me op tafel. Een boek dat veel herinneringen oproept. Het is geen gewoon kookboek. Het is boek over kookboeken en met recepten uit die kookboeken.
Een aantal van de genoemde kookboeken hebben een warm plekje in mijn hart. Het CJ Wannée kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool waaruit mijn oma, die het theehuis in Park Berg en Bos in Apenheul beheerde, de flensjes bakte en waaruit ik later, samen met Recepten uit de Haagsche Kookschool, tijdens mijn studie lerares N12 uit leerde koken. 100 avonturen met de pollepel, het boek van J.W.F. Werumeus Buning dat ik, tegelijk met De wilde wingerd, kreeg van mijn vader na het afronden van mijn studie. En natuurlijk het Margriet Kookboek dat in 1946 voor het eerst verscheen en dat ik sinds 2018 schrijf. Elke 2 jaar een geheel herziene herdruk met compleet nieuwe eigentijdse recepten. Vorig jaar verscheen al weer de 26ste druk. Het is en blijft een klassieker. Maar ook herinneringen aan Het kookboek voor de magnetron van mijn dierbare collega Ria Holleman. Wat hebben we samen veel (magnetron)kooklessen gegeven. Of Kookschrift van een kookgek van Joop Braakhekke. Bij Joop stond ik jarenlang tijdens mijn studie achter de bar in zijn bistro Le Philisophe. Bij Joop heb ik ook mijn man leren kennen. En dan al die boeken die ik ook in de kast heb staan. De volmaakte Hollandsche keukenmeid; De fijne keuken; Keukenboek; De keukengids van Escoffier en natuurlijk alle genoemde boeken sinds 1964. Als je eenmaal begint met lezen in Het kookboek van Nederland is het bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. |
Hier is op een prettige manier een canon van het Nederlandse kookboek neergezet.
Kookboeken verbinden al vijf eeuwen generaties Nederlanders. Ze gaan over van grootouder op kleinkind, van chef op souschef. En terwijl oude culinaire tradities voortleven, ontstaan er nieuwe. Want kookboeken slaan ook culturele bruggen, nu misschien meer dan ooit tevoren. Kugel met peren, pom en sambal zijn net zo Nederlands als pannenkoeken en boerenkool.
Culinair journalist Jonah Freud en boekhistoricus Garrelt Verhoeven presenteren hun persoonlijke canon van het Nederlandse kookboek. Ze vertellen over de honderd kookboeken die de meeste invloed hebben gehad op Nederlands culinaire geschiedenis: van de vroegste gedrukte, culinaire handboeken voor professionele koks en keukenmeiden van de aristocratie, tot de bestsellers van hedendaagse sterren als Yvette van Boven en Yotam Ottolenghi.
Dit boek is niet alleen een culinaire tijdreis, je kunt er ook zelf mee aan de slag. Jonah Freud brengt uit elk kookboek een bijzonder gerecht tot leven. Van de oliebollen van de ‘volmaakte Hollandsche keukenmeid’ of een klassieke kip met oesters, tot kleverige chocoladepudding van Nigella Lawson en een bord traag gegaarde rendang padang. Ontdek hoe de gerechten van het verleden de smaken van Nederland zijn geworden.
Het kookboek van Nederland
Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en recepten
Jonah Freud en Garrelt Verhoeven
360 blz. | Gebonden | EAN 978 94 014 9250 8
Introductieprijs van € 39,99 tot 15-1-2025
Daarna € 49,99
'Geen beter inzicht in de ontwikkeling van onze eetcultuur dan aan de hand van deze 100 verhalen en dito recepten uit 500 jaar kookboeken. Een garantie voor vele uren smullen!’
- Janny van der Heijden
'We willen met dit boek laten zien wat een enorme diversiteit aan kookboeken in de afgelopen vijf eeuwen in ons land is verschenen, en hoe leuk en leerzaam het is om die boeken te lezen en eruit te koken. Het kookboek van Nederland is een ode aan de geschiedenis van het Nederlandse kookboek en aan de al dan niet fictieve koks, keukenmeiden en andere kookboekschrijvers die achter die boeken schuilgaan.'
- Jonah Freud & Garrelt Verhoeven in het voorwoord
Kookboeken verbinden al vijf eeuwen generaties Nederlanders. Ze gaan over van grootouder op kleinkind, van chef op souschef. En terwijl oude culinaire tradities voortleven, ontstaan er nieuwe. Want kookboeken slaan ook culturele bruggen, nu misschien meer dan ooit tevoren. Kugel met peren, pom en sambal zijn net zo Nederlands als pannenkoeken en boerenkool.
Culinair journalist Jonah Freud en boekhistoricus Garrelt Verhoeven presenteren hun persoonlijke canon van het Nederlandse kookboek. Ze vertellen over de honderd kookboeken die de meeste invloed hebben gehad op Nederlands culinaire geschiedenis: van de vroegste gedrukte, culinaire handboeken voor professionele koks en keukenmeiden van de aristocratie, tot de bestsellers van hedendaagse sterren als Yvette van Boven en Yotam Ottolenghi.
Dit boek is niet alleen een culinaire tijdreis, je kunt er ook zelf mee aan de slag. Jonah Freud brengt uit elk kookboek een bijzonder gerecht tot leven. Van de oliebollen van de ‘volmaakte Hollandsche keukenmeid’ of een klassieke kip met oesters, tot kleverige chocoladepudding van Nigella Lawson en een bord traag gegaarde rendang padang. Ontdek hoe de gerechten van het verleden de smaken van Nederland zijn geworden.
Het kookboek van Nederland
Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en recepten
Jonah Freud en Garrelt Verhoeven
360 blz. | Gebonden | EAN 978 94 014 9250 8
Introductieprijs van € 39,99 tot 15-1-2025
Daarna € 49,99
'Geen beter inzicht in de ontwikkeling van onze eetcultuur dan aan de hand van deze 100 verhalen en dito recepten uit 500 jaar kookboeken. Een garantie voor vele uren smullen!’
- Janny van der Heijden
'We willen met dit boek laten zien wat een enorme diversiteit aan kookboeken in de afgelopen vijf eeuwen in ons land is verschenen, en hoe leuk en leerzaam het is om die boeken te lezen en eruit te koken. Het kookboek van Nederland is een ode aan de geschiedenis van het Nederlandse kookboek en aan de al dan niet fictieve koks, keukenmeiden en andere kookboekschrijvers die achter die boeken schuilgaan.'
- Jonah Freud & Garrelt Verhoeven in het voorwoord
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]