Kookboekrecensies
De lijst van nieuw uitgekomen kookboeken lijkt onuitputtelijk. Daarom heb ik een onderverdeling gemaakt van de kookboeken
die de laatste maanden op de markt zijn verschenen.
Op het gebied van gezondheid zien we vegetarisch, vegan, paleo, keto, planten als medicijn, geheel plantaardig,
in diverse vormen verschijnen.
Boter, kaas en havermelk - Prettig geschreven - een informatief verhaal over de toekomst van ons eten.
Joris Lohman Wat je eet heeft impact op de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, onze omgang met dieren en voedselverspilling. De eter blijft in verwarring achter. Is biologisch beter? Waarom zit er plastic om een komkommer? Eten we in de toekomst alleen nog kweekvlees? Is mijn eten genetisch gemanipuleerd? 15 jaar geleden stortte Joris Lohman zich als ‘havermelkdrinker avant la lettre’ in de verbijsterende wereld achter ons eten. Op zoek naar de antwoorden op deze vragen neemt hij de lezer mee op zijn reizen door de voedselketen: van biodynamische boerderijen en hightech kassen in Nederland naar de gastronomie in Italië, een kippenbroederij in Ivoorkust en een tortillabakkerij in Mexico. Boter, Kaas en Havermelk kantelt je beeld over landbouw, voeding en gezondheid. Het belicht de grootste uitdagingen en mythes van ons voedselsysteem en richt zich op de toekomst ervan. Lohman maakt korte metten met de droombeelden van groene idealisten en doemdenkers, maar ziet ook weinig in hoogdravend techno-optimisme. Uiteindelijk schetst hij een hoopgevend nieuw verhaal voor de toekomst, en biedt hij tegelijkertijd praktische tips en handvatten voor lezers om bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem. ISBN: 978 90 003 941 04 Auteur: Joris Lohman Prijs: € 21,99 Uitgeverij Spectrum |
Auteur:
Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieveverandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris’ documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten.
Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieveverandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris’ documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten.
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ]