Castilla y Leon - deel 3
Culinair, cultuur en nog meer wijn in Zamora, Toro en Arribes
Houd je van een eerlijke keuken, zonder poespas en gerechten bereid met lokale producten dan ben je hier aan het goede adres.
Zodra je aan tafel zit, komt de wijn op tafel, vergezeld van een schaal met rauwe (Iberico of Serrano)ham, diverse worstsoorten, zoals chorizo en bloedworst en de lokale kaas Zamorano.
Zamorana wordt gemaakt van rauwe schapenmelk, afkomstig van de lokale Churra- en Castiliaanse schapenrassen. Vervolgens komen de schalen op tafel voor het hoofdgerecht. Een ieder kiest zelf waar hij/zij zin in heeft. Groenten in tempurabeslag, salades met tomaat en vaak weer kaas, heerlijke rauw gemarineerde of gebakken pulpo met aardappelpuree, vis en dan vooral de specialiteit Bacalao (kabeljauw) of vlees (Hornazo de Salamanca, met vlees gevulde pie) en een dessert zoals periquillos en perronillas).
Wat een leuk restaurant en wat een mooie invulling van de traditionele Zamorana keuken. Hier wordt lokaal gekookt, maar met een moderne twist. De vrouwelijke chef-kok Mar Marcos is al de derde generatie die in dit restaurant kookt. Ze is trots op de door haar gewonnen prijzen voor beste vrouwelijke chef-kok. Haar tomatensalade was top, net als de bacalao (kabeljauw), het lamsvlees, de slakken en het Sayaguesa rundvlees. En dat allemaal voor een super lage prijs.
Fermoselle staat bekend als het stadje met de 1000 wijnkelders. Achter bijna elke kelderdeur gaat een trap naar beneden naar een ondergrondse wijnkelder, die in de Middeleeuwen is gegraven/gehakt in de rotsen. Deze kelders behielden en behouden hun perfecte constante temperatuur en vochtigheid voor de opslag van de wijn. De kelders zijn onder leiding van een Spaanstalige gids te bezoeken.
DourOliva is een pure extra vierge olijfolie, gemaakt van olijven die zijn geoogst in het natuurpark “Los Arribes del Duero”, een biosfeerreservaat. Deze olijfolie wordt verkregen door koude persing en mechanische procedures, waarbij olijven op hun optimale rijpheidspunt zorgvuldig worden geselecteerd. Hierdoor behoudt de olie zijn essentiële vetzuren, vitamine E en natuurlijke antioxidanten, zonder toevoegingen. DourOliva olie is een extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit met een beperkte productie.
Wij bezochten het gloednieuwe bijbehorende museum, waar nog hard wordt gewerkt om het te vervolmaken. Veel informatie over de lokale geschiedenis en productie van Arribes olijfolie, oude persmachines en gebruiks-voorwerpen die bij de productie van olijfolie aan de orde komen..
www.douroliva.com
CULINAIRE WORKSHOPS
Houd je van chocolade en wie doet dat niet, volg dan een workshop chocolade en bonbons maken bij de ambachtelijke chocolatier Refart in Zamora. Dit is een klein familiebedrijf, dat de prijs ‘ ambachtslieden van het jaar’ heeft gewonnen. Zij maken gebruik van de beste duurzaam geteelde cacaobonen en dat proef je.
Tijdens de workshop leer je onder andere chocolade tempereren op een marmeren werkblad. Tempereren is het smelten van de chocolade druppels ( kleine stukjes chocolade, eenvoudiger te smelten) en deze vervolgens op de juiste temperatuur te brengen door het met een metalen spatel en een paletmes snel uit te strijken. Gemakkelijk is anders, dat bleek toen wij het mochten proberen. Deze techniek behoort tot het vakmanschap van de chocolatier.
We proefden de specialiteit van het huis: een bonbon van witte chocolade, gevuld met lokale kaas en wijn ( Tinta de Toro). Voor de liefhebber!
De workshop wordt in principe in het Spaans gegeven, maar bij aanmelding kan worden gevraagd naar een Engelstalige versie.
www.chocolaterefart.com
Bij Hermanos Coomonte, schuin tegenover Viña Ver (zie blog Zamora 2), in Corrales del Vino ( Zamora) bakt de derde generatie Coomonte al 76 jaar brood en koekjes in de houtoven. Er worden geen additieven of conserveermiddelen gebruikt.
Er kan op afspraak een workshop worden gepland voor het bakken van brood of koekjes, bijvoorbeeld de bolletjes met anijs, een soort Friese dumkes.
www.panaderiacoomonte.com
Mermeladeria Oh Saúco in het natuurpark Arribes Zamorano.
Bij Teresa Cotorruelo Rodriguez maak je jams, chutneys en likeuren van biologische ingrediënten. Ook kun je workshops gefermenteerd en kiemgroenten en vegetarisch koken volgen.
Of iets heel anders, een lesje yoga. Geen zin om zelf te koken? Teresa heeft een schattig winkeltje met haar eigen heerlijke inmaakproducten.
www.mermeladeriaohsauco.com
WAAR OVERNACHTEN
Laat je een of meerdere nachten verwennen in een echt kasteel met meer dan duizend jaar geschiedenis. In de 11e eeuw was deze posada een militair fort met een slotgracht. In de 15e eeuw behoorde het toe aan de katholieke vorsten, die het gebruikten om hun troepen te bevoorraden voordat ze Toro innamen in de opvolgingsoorlog van Isabel de Katholieke tegen Juana la Beltraneja.
In 1478 verwierf Alonso de Fonseca y Quijada, bisschop van Ávila, het bouwwerk en transformeerde het fort tot een statig paleishuis vol unieke architectonische details. Zijn doel om hier samen met zijn geliefde Doña Teresa de las Cuevas te gaan wonen, weg van de roddels van de nabijgelegen villa's. Vanaf dat moment noemde de populaire legende het kasteel Buen Amor, ter ere van de gevoelens van de bisschop voor Doña Teresa.Na de dood van Don Alonso en Doña Teresa werd het kasteel niet meer bewoond en werd het al snel gebruikt als landbouwopslagplaats. Dit gebruik zal enkele eeuwen blijven bestaan.
Restauratie in 1958
In een aanzienlijke staat van verlatenheid werd het kasteel verworven door de hoteliers familie Fernández de Trocóniz, die een belangrijke restauratie uitvoerde waardoor het kasteel zijn vroegere pracht terugkreeg. Door als posada de deuren te openen, heeft de familie het kasteel in perfecte staat kunnen houden zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten.
Hotel Doña Urraca Arribes Een heel andere plek om te overnachten is de meer eenvoudige posada in de Arribes. Geniet hier van het prachtige uitzicht vanaf het terras over het natuurpark Arribes del Duero en het plaatsje Fermoselle. Ideaal als uitgangspunt voor een bezoek aan de Arribes, de jammakerij en een boottocht over de Duero. https://www.posadadonaurraca.es/en | |
Water ontspant altijd en daarop vormt deze tocht met een elektrische boot over de Duero van Portugal naar Spanje geen uitzondering. We worden verwelkomd aan boord met de woorden: ‘Silence’.
Onze vrouwelijke gids spreekt zacht op bijna declamerende toon en vertelt – helaas alleen in het Spaans en Portugees– over de flora en fauna die we tegenkomen op, in en langs de rivier. We genieten van de steile rotswanden, de begroeiing, de otters, de arenden op hun nest en de gieren die overvliegen. Op het tv scherm wordt het een en ander uitgelegd in het Engels, zodat we er samen met de gekregen brochure wel uitkwamen.
Arribes Environmental Cruises
| Toch nog een wijnmaker die ik niet wil vergeten. Met zijn wilde bos haren en zijn stoere Scandinavische uitstraling is de Deense Thyge Benned Jensen (Chus) een bezoekje zeker waard. Hij is bevriend met Jose Beneitez Lopez van Bodega el Hato y el Garabato en heeft dezelfde filosofie met betrekking tot het maken van wijn. Chus gaat echter nog een stapje verder en kiest ervoor om natuurwijn te maken. |
Bodega Frontio in Arribes
De Mirador de las Barrancas ligt op een van de mooiste plekken om de canyon (spectaculaire kloof) ontstaan door de rivier de Douro (of Duero op z’n Spaans) te bewonderen.
Begin je wandeling bij de Ermita Nuestra Señora del Castillo waar je bij het kerkje gratis kunt parkeren. Er is een korte route, maar de liefhebber loopt – wel goede wandelschoenen aan - naar de Mirador. Het uitzicht is alle moeite waard!