Focus op de toekomst
Eigenzinnige wijnen uit Georgië Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Het land kent 8000 jaar wijntraditie. Veel wijnen zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines. Een delegatie van negen wijnproducenten uit Georgië kwam naar Amsterdam om hun wijnen te laten proeven. |
Olijfolie en wijn van The Foodystore Fleur de Coninck – Verloo gaf een masterclass over extra vergine olijfolies van het drie generaties oude familiebedrijf Frantoio d’Orazio uit Puglia met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht. Deze masterclass werd begeleid door Maurice de Coninck met Riesling wijnen van Weingut Albus. De volgende olijfolies werden geproefd in combinatie met langoustines: 1. Peranzana, Frantoio d’Orazio, Puglia 2. Picholine, Frantoio d’Orazio, Puglia 3. Coratina, Frantoio d’Orazio, Puglia Na deze tasting serveerde Torben Bouterse, van restaurant 1397 in Bergen op Zoom een gerecht met langoustine, een passende olijfolie en een glas riesling.. Vervolgens werd er een gerechtje met foie geserveerd met een riesling auslese en een extra vierge olijfolie. Een uitstekende combinatie. Wines of Germany Gastro Cup Voor mij- als liefhebber van Duitse wijnen - elk jaar een van de hoogtepunten van de beurs. Voor de 8ste keer organiseerde The Wine & Food Association (Jan van Lissum) in samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn (Alain Jacobs) en Peter van Houtert, de Gastro Cup. Een proeverij die is gefocust op gastronomische inzetbare Duitse wijnen in diverse categorieën. Ik woonde de uiteindelijke finale bij van de witte wijnen waarbij per prijscategorie een award werd uitgereikt aan de winnaar. | Alto Adige wijnen: unieke kwaliteitswijnen Alto Adige is één van de kleinste wijnbouw-gebieden van Italië, die staan voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied, wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er Duits en Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden liggen vooral in de rivierdalen van de Adige en Isarco, tussen de 200 en 1000 meter.Er wordt 65% witte en 35 % rode wijn geproduceerd van zowel inheemse als internationale druivenrassen zoals o.a. Pinot Grigio, Schiava/Vernatsch, Pinot Blanc, Gewürtztraminer, Chardonnay, Pinot Noir, Lagrein, Sauvignon Blanc, Muller Thurgau, Merlot. Ik proefde met Ghislaine Melman (PR vrouw) een verrassende Kerner uit dit mooie wijngebied. Klassieke Franse wijn Om Franse wijn kun je, zeker door Michèle Laîne, PR vrouw Business France, niet heen. Met Michèle proefde ik een aantal klassiekers, te beginnen met champagne. De Franse wijnboeren hebben het moeilijk, maar kwaliteit verloochent zich nooit. Kaasfort Amsterdam Anno 2021 worden onder de keelkazematten de kazen van Maître Fromager en kaas-affineur René Koelman van Bourgondisch Lifestyle gerijpt. De dikke muren en de constante temperaturen van het fort maken het tot een perfecte rijpings- en opslaglocatie van de ruim 300 kazen uit zijn assortiment. Waar vroeger de omgeving werd beschermd, wordt nu het kaasambacht beschermd en uitgedragen onder de naam Kaasfort Amsterdam. |
Sonja van de Rhoer
|