Culinaire Producties
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop

Golfreizen: Beleef Zuid-Afrika

6/11/2025

0 Opmerkingen

 
Culinaire Producties Golfreizen Zuid-Afrika B&B

De uitzichten op Highland Gate zijn echt adembenemend mooi. De holes trouwens ook. 

Picture

Half Nederland genoot vorig jaar in B&B Vol Liefde van de beelden van Mirjam in het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit. Deze eigenaresse van een lodge in het Krugerpark waar naast de impala, het wrattenzwijn, de koedoe en natuurlijk de zebra, de gira!e en - onder begeleiding van een ranger en een spotter - de Big Five zijn te zien was op zoek naar de ware liefde. Die ze overigens inmiddels heeft gevonden. Maar net als veel Nederlanders vonden ook wij de inspiratie eens een bezoek te brengen aan Zuid-Afrika. Alleen dan voor een soort B&B Vol Golf. 
 Wij combineerden ons verblijf in Hoedspruit met safari’s en game drives, met lekker eten en drinken en vooral met het genieten van de rust en de onbeschrijflijk mooie omgeving. Natuurlijk speelden we ook een aantal rondes golf op bijzondere banen in de omgeving.

We vlogen op Johannesburg en reden vanaf daar via Dullstroom (Highland Gate Golf), Hoedspruit, Hazyview (Sabi River Sun Golf en Kruger Park Lodge Golf) naar Marloth Park (Kambaku Golf). Vier golfbanen met elk een eigen identiteit. Van wijds, zelfs een beetje Schots landschap, tot impala’s op en nijlpaarden en krokodillen náást de baan. 
Highland Gate bij Dullstroom
Vanuit Johannesburg reden we in twee en een half uur naar de Highland Gate golfclub vlakbij Dullstroom. Highland Gate is een Ernie Els signature inland links course, die in 2015 werd geopend. De baan gaat de competitie aan met de vele topbanen die Zuid-Afrika rijk is, en wordt door veel golfers zelfs beoordeeld als één van de beste banen.

​De course biedt een gelijke uitdaging voor zowel de gemiddelde clubspeler als de tourprofessional, maar de kracht van Highland Gate ligt in de charme van de grote hoogte, hetgeen zorgt voor een groene en onvergetelijke golfervaring. Verhoogde teeboxen en greens en overal het uitzicht op de bergachtige omgeving van Mpumalanga. Wij twijfelden regelmatig tussen het maken van een volgende slag of even pauzeren om een foto te maken van de baan of het omringende landschap. 
Sabi River Sun GC bij Hazyview
Net buiten Hazyview vind je de afwisselende golfbaan Sabi River. Omgeven door schilderachtige en beboste heuvels speel je vele holes langs de Sabi River.

Sabi River Sun Golf Club is een achttien holes baan met par 71 en zonder twijfel één van de meest opwindende golfbanen in de buurt van het Kruger National Park. Beroemd om zijn nijlpaarden en het omringende Mpumalanga Lowveld, is de Sabi River Sun Golf Club net zo mooi om naar te kijken als leuk om te spelen.

De licht glooiende lay-out van de baan daagt golfers van ieder niveau voldoende uit. Je krijgt ook een goed idee van de flora en fauna langs de rivieroever. Er leven hier zo’n tweehonderd vogelsoorten en er staan ruim 260 soorten bomen rond de baan. Voor de waterhindernissen (op veertien holes komt er water in het spel) wordt een paar keer een lange carry vereist.

​Voor mij is de veertiende hole de mooiste, maar de zestiende hole wordt als favoriet gezien voor het spotten van nijlpaarden achter de dam in de rivier die parallel loopt aan de green. Je hoort ze knorren als je afslaat. Als je geluk hebt zie je ook nog een krokodil, die leeft naast hole veertien en vijftien. 
Picture
Sabi Sun River Golf, waar je op de tee nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de hippo’s
Picture
Wild is er vaak genoeg op de Zuid-Afrikaanse golfcourses. Zoals impala’s. (Foto Boudewijn van de Rhoer)
Kambaku GC bij Komatipoort Mpumalanga
De Kambaku golfbaan is een negen holes baan met net als Kruger Park Lodge achttien tees. De course ligt in één van de meest authentieke delen van Zuid-Afrika. De rit naar de baan door de dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan is prachtig, net als de plek waar je aankomt: het adembenemende Lebombo- gebergte op de achtergrond en de samenvloeiing van de Crocodile en Komati rivier langs de baan. In de rivier de nijlpaarden en krokodillen, aan de overkant de olifanten. Een ware droomplek.

Kambaku is genoemd naar de grote tusker; een mannetjesolifant, een
stier, met enorme slagtanden die meer dan 45 kilogram wegen. Kambaku betekent in het Shangaan dan ook ’exceptioneel grote mannetjesolifant’.

De Kambaku golfclub is uniek. Het is een project van en voor de gemeenschap van Komatipoort. Al 25 jaar verbetert de Kambaku golfclub de levens van de lokale bevolking in het gebied. De club maakt met haar ontwikkelingsprogramma golf toegankelijk door oefen- en speelmogelijkheden te bieden, met behulp van de South African Golf Development Board.

Een groot deel van de bevolking werkt op de golfbaan (als caddie of als greenkeeper) of in het restaurant (kok, bediening, receptie). De caddies zijn uiterst vriendelijk en zeer behulpzaam bij het kiezen van de juiste club, het aangeven van de lijn voor je putts en het vinden van verloren ballen. Het onderhoud van de baan is perfect. De medewerkers in het restaurant geven je het gevoel echt gast te zijn. En dan het uitzicht vanaf het terras op de Crocodile rivier. Alleen daarom wil je naar deze baan.

Die baan biedt voor spelers van elk niveau voldoende uitdaging. Hole zeven is dat met z’n eilandgreen zeker ook, terwijl hole negen je test met een stuk wasteland tussen tee en green. Ook hier geldt: neem een caddie, want ook op deze baan is de routing af en toe niet allemaal even logisch en er is behoorlijk wat rough. Het is geen straf om de baan tweemaal te spelen. Boek een vroege starttijd, want het kan hier heel erg warm zijn. 
Links:
https://www.walkersonsprivateestate.co.za
https://www.rissington.co.za
https://mvuradona.co.za
Tips voor verblijf en onderweg
Alzu Petroport bij Kleinfontein is op het oog niet meer dan een wegrestaurant in de middle of nowhere. Maar het is een leuke eerste stop langs de snelweg van Johannesburg naar Dullstroom om vast in de safarisfeer te komen. Vanaf het terras van het wegrestaurant zie je de neushoorns, struis-vogels, elanden, zebra’s en wildebeesten aan je voorbijgaan.

Walkersons Hotel & Spa in Dullstroom. Prachtige over-nachtingslocatie met uitstekend restaurant en zo mogelijk nog betere wijnkelder. Vanaf hier een halfuurtje rijden naar Highland Gate. Let wel op je snelheid, er wordt onderweg streng gecontroleerd.

In Hazyview is de Rissington Inn de moeite waard. Gezellig hotel met leuk restaurant en vriendelijk personeel. Ideale locatie om vanuit hier Sabi River en Kruger ParkLodge te spelen.
​
De Mvuradona Safari Lodge bij Komatipoort, aan de rand van het Kruger Nationaal Park en bij de grens van Mozambique is leuk. Kleinschalige lodge waar de zebra’s, koedoes, wrattenzwijnen en impala’s bijna huisdieren zijn.

​Veel aandacht voor lokaal eten en drinken. De general manager is eigenlijk wildlife fotograaf. Zijn foto’s hangen in de salon. Als je wilt, neemt hij je mee op safari in het Kruger Nationaal Park. 

Kruger Park Lodge bij Hazyview
De golfcourse van Kruger Park Lodge aan de rand van het Kruger Nationaal Park oogt als redelijk eenvoudig met z’n negen holes en achttien verschillende tees waardoor je toch twee keer gevoelsmatig aan andere lus speelt.

Maar... schijn bedriegt. Voor elke handicapper biedt deze baan een ontspannen golfervaring met brede bunkers en waterhindernissen. De Afrikaanse wildernis begint aan de rand van de met kikuyu-gras – een plant die van nature voorkomt in het gebied van oost-Afrika – bedekte fairways, de greens worden omzoomd door azalea’s en bougainvilles. Aan de rand van de baan groeien de traditionele Lowveld-acacia’s en struiken, die de wilde omgeving aanvullen.

Regelmatig word je als golfer verrast door de elegante impala’s die over en naast de baan lopen. De nijlpaardenhut, gebouwd aan de rand van één van de vele dammen in de Sabi rivier, is toegankelijk vanaf de golfbaan. Mocht je als golfer de tijd hebben om een eventuele achteropkomende flight door te laten, dan kun je de nijlpaarden vanuit de veilige hut observeren.
​
Tip:
Neem een caddie op deze baan. De opeen-volging van de holes is niet altijd even duidelijk. Bovendien raak je op deze manier eigenlijk geen ballen kwijt. Je caddie vindt namelijk alles. 
Links:
https://highlandgate.co.za/golf/
https://www.southernsun.com/sabi-river-sun-resort/golf
https://www.kambakugolf.co.za
Tips voor verblijf en onderweg
Alzu Petroport bij Kleinfontein is op het oog niet meer dan een wegrestaurant in de middle of nowhere. Maar het is een leuke eerste stop langs de snelweg van Johannesburg naar Dullstroom om vast in de safarisfeer te komen. Vanaf het terras van het wegrestaurant zie je de neushoorns, struisvogels, elanden, zebra’s en wildebeesten aan je voorbijgaan.

Walkersons Hotel & Spa in Dullstroom. Prachtige overnachtingslocatie met uitstekend restaurant en zo mogelijk nog betere wijnkelder. Vanaf hier een halfuurtje rijden naar Highland Gate. Let wel op je snelheid, er wordt onderweg streng gecontro-leerd.

In Hazyview is de Rissington Inn de moeite waard. Gezellig hotel met leuk restaurant en vriendelijk personeel. Ideale locatie om vanuit hier Sabi River en Kruger ParkLodge te spelen.

De Mvuradona Safari Lodge bij Komatipoort, aan de rand van het Kruger Nationaal Park en bij de grens van Mozambique is leuk. Kleinschalige lodge waar de zebra’s, koedoes, wrattenzwijnen en impala’s bijna huisdieren zijn. Veel aandacht voor lokaal eten en drinken.

De general manager is eigenlijk wildlife fotograaf. Zijn foto’s hangen in de salon. Als je wilt, neemt hij je mee op safari in het Kruger Nationaal Park. 
Picture
De waarschuwingen zijn er niet voor niets. Hier niet vissen, ook niet naar ballen. Of zwemmen.
​(Foto: Boudewijn van de Rhoer) 
0 Opmerkingen



Laat een antwoord achter.

    BLOG

    Culinaire Producties

    culinaire producties blog sonja van de rhoer

    Sonja van de Rhoer

    Opgegroeid:
    als dochter van een
    dranken groothandelaar en limonadefabrikant
    en
    dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met
    water, tijdens het
    zondagse diner.

    Is docent:
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als:
    elektrohuishoudkundige
    bij het Energiebedrijf in
    Den Haag.

    Gaf jarenlang:
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwen-
    bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen.

    Verzorgt:
    reportages, interviews en recepten.

    Kookt:
    voor de fotografie en
    verzorgt samen met
    fotografe Inez Pleizier
    de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de
    keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd.​
    ​ 
    Gepassioneerd:
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf
    Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    ​het gezicht en spelen maar.

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit.
    Culinaire Producties - Column Rhoerbak Golf - Passie4Golf
    Fotografie: ​Ruud Taal

    Schrijft:
    de column "Rhoerbakgolf"
    op de website Passie4Golf 
    en
    wekelijks recepten voor Dagblad Trouw.

    Heeft:
    ruim 60 kookboeken op
    haar naam staan, waar-
    onder het Margriet
    kookboek
    (23ste druk) en het grote Vegetarisch
    Basiskookboek.​​​

    Persoonlijke missie:
    mensen te laten ervaren
    wat ultieme smaakbeleving
    is, zodat zij uiteindelijk
    kiezen voor kwaliteit.

    Archives

    June 2025
    December 2024
    July 2024
    June 2024
    February 2024
    October 2023
    June 2023
    April 2023
    June 2022
    March 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    May 2021
    January 2021
    December 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    December 2017
    October 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

    Categories

    All

    Volg mij

    RSS

    RSS Feed

    Culinaire Producties - Chocolademouse
    Chocolade mousse
    Culinaire Producties - Roergemakken asperges
    Roergebakken asperges
    Culinaire Producties - Creoolse erwtensoep
    Creoolse erwtensoep
    Culinaire Producties - Frambozencharlotte
    Frambozencharlotte
    Foto
    Fruit Tiramisu
    Foto
    Gegrilleerde groenten
    Foto
    Gemarineerde oesters
    Foto
    Zalm op kruidensalade
    Foto
    Sashimi van tonijn
    Foto
    Hazenpeper
    Foto
    Gevulde Portobello
    Foto
    Advocaat
    Foto
    Kaiserschmarren
    Foto
    Aardbeien meloen salade
    Foto
    Pastasalade
    Foto
    Zuurkoolstamppot
    Foto
    Voorjaarsgerechten
    Foto
    Salade van Opperdoezer ronde & groene asperges
    Foto
    Gegratineerde hutspot
    Foto
    Tonijn op Japanse wijze
    Foto
    Hazenpeper met Roquefort en ontbijtkoek
    Foto
    Pasta met roodbaars
    Foto
    Witloftaart met comte en walnoten
    Foto
    Komkommersoep
    Foto
    Blini's met gerookte zalm
    Foto
    Groene salade met kruiden & bloemen
    Foto
    Salade met roergebakken asperges
    Foto
    Komkommergazpacho
    Foto
    Zuurkooltosti
    Foto
    Noedels met kip & cashewnoten
    Foto
    Asperges & eet-weetjes
    Foto
    Stamppotten
    Foto
    Tartiflette
    Foto
    Coquilles Saint Jacques met gember& paksoi
    Foto
    Cocktail Hollandse garnalen
    Foto
    Kerstrecepten
    Foto
    Hollandse kazen
    Foto
    Wildbouillon met verse tuinkruiden
    Foto
    Ossenhaas met paddestoelen
    Foto
    Kaasfondue

    OP SMAAKEXPEDITIE
    bij
    ​Angelique Schmeinck
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    ​Ambiance Travel artikelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
Culinaire Producties - Sonja van de Rhoer - Arnhemseweg 79 - 7331 BC Apeldoorn - +31 65 427 43 19 - [email protected]
| home | dagboek | kookboeken | kookboekrecensies | kinderkookboekrecensies | journalistiek | 
​| recepten | workshops | BLOG | golf & gastronomie | food consulting | media | reclamewerk | lezingen | contact |
© Copyright Culinaire Productions | All rights reserved
  • home
    • dagboek
  • kookboeken
  • kookboek recensies
    • 10 jaar dagelijkse kost
    • 1000 dingen doen
    • bbq feast on fire
    • de aardappeleters
    • afvallen zonder honger
    • bakken met zuurdesem
    • big green egg I
    • big green egg II
    • borreltijd
    • boter, kaas en havermelk
    • bij de boer
    • bijzonder simpel
    • buiten eten
    • buitenkeuken
    • burgers
    • burgers en bbq bites
    • chinese take away
    • dagelijkse portie power
    • de mosterd van meus
    • easy dinners
    • easy peasy 2.0
    • een kookboek
    • eten uit de natuur
    • feest
    • food, fit, focus
    • gewoon vegan 1
    • gewoon vegan 2
    • gezond zondigen
    • groentekost
    • guilty pleasures
    • hart voor je lijf
    • het complete bbq boek
    • het kookboek v Nederland
    • hoe leef je vegan
    • keto in 15 min.
    • ketokuur
    • koken, eten, leven
    • kookboek voor chaotisch leven
    • koolhydraatarme bijbel
    • Korean vegan
    • kunst en koken
    • made at home
    • makkelijk midden oosters
    • mangiamo!
    • modern vegetarisch
    • natuur op je bord
    • oesterboek
    • ovenbijbel
    • paleo 2.0
    • pizzabijbel
    • plant als medicijn
    • plants only kitchen
    • proeven als een pro
    • puur
    • restaurant de kas
    • sharon gaat lokaal
    • snel arabisch
    • stedenlust
    • succesvolle seizoensgerechten
    • uitzonderlijke wisky's
    • vanavond vegan
    • vegan east
    • veggies and fish
    • vijftig tinten amore
    • vleesboek
    • welke wijn waarbij?
    • wereld rond in 80 glazen
    • wijnroutes Europa
    • zes seizoenen
    • zuurgoed
  • kinderkookboek recensies
    • bakken zoet & hartig
    • een huis vol lekkers
    • fien & teun
    • het grote kinderkookboek
    • het waanzinnig kinderkookboek
    • koken met kikker
    • koken met pettson
    • pizza & pasta
    • vegetarisch 2
    • zilveren lepel voor kinderen
  • journalistiek
  • recepten
    • aziatisch >
      • thailand
    • desserts >
      • advocaat
    • hoofdgerechten
    • mediterraan
    • seizoensgerechten >
      • voorjaar >
        • salades
      • zomer
      • herfst
      • winter >
        • stamppotten
      • kerst
    • vegetarisch
    • vis
    • voorgerechten
    • streekgerechten >
      • asperges
      • limburg
      • texel
      • veluwe
  • workshops
  • golf en gastronomie
    • Golf met Robbert
    • Italie >
      • Italie Abruzzen
      • Italie Veneto
    • Marokko
    • Mijn drive
    • Het lievelingsgerecht >
      • Hiske vd Heuvel-Blom
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje >
      • Club de Golf Peralada
      • Gran Canaria-1
      • Gran Canaria-2
      • Ladies golf 1
      • Ladies golf 2
      • TorreMirona Golf Club
      • Wijn & cultuur
    • Turkije Belek - 1
    • Turkije Belek - 2
    • Turkije Belek - 3
    • Zuid-Afrika >
      • Hermanus golf club
      • Oubaai golf club
      • Pezula golf club
      • Simola golf course
  • BLOG
    • 65e kookboek
    • Advocaat
    • Alaska duurzame vis
    • Alvis Drift - wijnen
    • Alvis Drift - nieuwsbrief mei '19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief sep.'19
    • Alvis Drift - nieuwsbrief apr.'20
    • Alvis Drift - nieuwsbrief jul.'20
    • Asperges
    • Belgie - Wallonie
    • Castilla de Leon
    • Culi column nieuw
    • Culinaire Producties gerestyled!
    • Castillo de Leon
    • Dagboek
    • De Monnik dranken
    • Faia food
    • Foodconsulting
    • Frankrijk - Auvergne kaas
    • Frankrijk - Franse boeren
    • Golf & gastronomie
    • Haute cuisine en Grand Dance
    • Hertog Jan Grand Prestige
    • Hoofdgerechten
    • Ierland - Harrys Shack
    • Italie - Abruzzen
    • Italie - Aosta 1
    • Italie - Aosta 2
    • Italië - Marlene appels
    • Italie - Puglia
    • Italië - Truffels uit Alba
    • Italie - Verona
    • Kerstmenu
    • Keuken met eigen indentiteit
    • Kookboeken
    • Kookboekenweek 2019
    • Kookboekrecensies
    • Kroatie - Dubrovnik
    • Label Rouge kippen
    • Letland - Riga
    • Lievelingsgerecht van...
    • Margrietkookboek 70 jaar
    • Media
    • Moeder kookboek
    • Moravische wijnen
    • Nieuwe wijnen
    • Noga uit Tzaneen
    • Noord-Ierland
    • NVGJ
    • Opname TV Gelderland
    • Oud & nieuw
    • Porto
    • Prins Hendrik Texel
    • Puur & gezond
    • Recept schrijven
    • Reclamewerk
    • Rose veel meer dan een kleur
    • Schotland - whisky
    • Smaakexpeditie
    • Spanje - Catalonie
    • Spanje - Jerez sherry
    • Spanje - Manchego kaas
    • Spanje - Valencia
    • Sterrenkoks
    • Thailand - Puket
    • Topingredienten
    • Topkoks
    • Trouw afscheid
    • Turkish Airlines
    • Twente - Landgans
    • Uit de keuken van 8 - 1
    • Uit de keuken van 8 - 2
    • Uit de keuken van 8 - 4
    • Uit de keuken van 8 - 5
    • Uit de keuken van 8 - 6
    • Uit de keuken van 8 - 7
    • Uit de keuken van 8 - 8
    • Uit de keuken van 8 - 9
    • Uit de keuken van 8 - 10
    • Uit de keuken van 8 - 11
    • Vegetarisch
    • Veluwse streekgerechten
    • Vis & vegetarisch
    • Warre's port
    • Wine Professional 2025
    • Winterrecepten
    • Workshops
    • Zamora 1
    • Zamora 2
    • Zamora 3
    • Zout
    • Zuid-Afrika - B&B
    • Zuid Afrika - Hollandse wortels
    • Zuid-Afrika - Kaapstad culinair
    • Zuid-Afrika - Kaapstad en Hermanus
    • Zuid-Afrika - Stellenbosch
    • Zuid-Afrika - Vergelegen
    • Zuid-Afrika - Waterkloof
    • Zuid-Afrika - Wijnhuis Newton Johnson
    • Zuid-Afrika - Wijnlanden
  • food consulting
  • media
  • reclamewerk
    • Bellingham's wijnboekje
    • zilveren champignon
  • lezingen
    • zout
  • contact
    • contactformulier
    • workshop