Duurzaam is ‘in’. Als het maar duurzaam is, klinkt het vaak. Ik vraag me dan altijd af wat deze mensen denken bij duurzaam voedsel. Streekproducten om de hoek geteeld, vis uit lokale wateren, vlees van de bioboer? In elk geval zullen weinig mensen denken dat duurzaam ook van ver weg kan komen zoals bijvoorbeeld vis uit Alaska.
Joris Bijdendijk, bekend chef-kok (restaurants RIJKS en Wils, beiden bekroond met een Michelinster en Wils Bakery Café. Columnist bij het Parool, founder van Stichting Low Food en auteur van verschillende kookboeken vond het een eyeopener: duurzaam betekent niet altijd dichtbij.
Samen met Bart van Olphen, duurzame viskenner en oprichter van Fish Tales (2013) en nu (januari 2025) veel in het nieuws door de opening van zijn winkel Tins & Fins waar alleen – duurzame - blikvis wordt verkocht, verzorgde Bijdendijk met zijn team een lunch in restaurant Wilts waarin niet alleen uitleg werd gegeven over de verschillende duurzaam gevangen vis, maar natuurlijk ook kon worden geproefd.
Duurzaamheid
Alaska staat bekend om haar natuur. De 49e staat van Amerika heeft prachtige bergen, tijdloze gletsjers en eindeloze groene zomers. Alaska is ook een eersteklas voor beeld van hoe je duurzame visserij groot en succesvol kunt aanpakken. De basis zit in de grondwet, het geheim zit in twee dingen:
1. Verantwoorde visserij en duurzaam beheer zorgen ervoor dat vis en het ecosysteem met al het marine-
leven zoals planten en dieren niet wordt beschadigd.
2. Vispopulaties worden streng gemonitord en nooit overbevist zodat ze zich altijd weer kunnen herstellen
tot hun oude grootte.
Vis uit Alaska
De bekendste vis uit Alaska die bij ons verkrijgbaar is, is de wilde zalm, zowel vers als uit blik.
We kennen:
KING / CHINOOK
Echt een koning van een vis, wordt tot wel anderhalve meter lang. Groot en sterk, springt de steilste rivieren op. Prachtige kleur, hoge concentratie visolie, lekker stevig en sappig. Rauw, grillen, in de oven, je kunt er alle kanten mee op. Het is ook verreweg de duurste zalm. De prijs kan oplopen tot 800 euro per kg.
KETA / CHUM
Grote zalm, in zoet water bijna psychedelisch lichtgroen van kleur met rode en donkere vlammen of camouflagevlekken. Milder van smaak, lichter van kleur en minder vet, perfect voor curries, vissoep of in de pan met een krokante huid.
COHO / SILVER
Mooi gestroomlijnd, middelgroot, glinsterend zilver met zwarte stippen. Vooral mannetjes zijn in hun paaikleur diepdonkerrood met een bijna zwarte rug. Van binnen oranjerood en stevig. Een topzalm voor op de grill en de barbecue.
SOCKEYE / RED
Flinke zalm die hoe verder de rivier op steeds roder wordt. De mannetjes krijgen ook nog een donkergroene kop, vrouwtjes zijn wat slanker en eleganter. Wordt ongeveer 60 centimeter en bekend om zijn dieprode kleur, en volle smaak. Perfect om te roken.
PINK
De kleinste zalm uit Alaska, en de meest talrijke. Prachtige helder groenblauwe rug en zilverkleurige zijdes, in paaikleuren donker van boven en witte buik. Vaak vind je ‘m in blik. Mild van smaak, zacht, laag in vet, perfect in een gezonde snelle salade of als alternatief voor tonijn.
ZALMKUIT
Het kaviaar van de zalm. Hoog in eiwit en omega-3. Subtiel, lichtzout, smelt op je tong en per zalmsoort licht verschillend van grootte en smaak.
Fish Tales is opgericht om je oneindig te laten genieten van vis, nu en in de toekomst. We werken samen met visserijgemeenschappen die hun vis op een verantwoorde manier vangen. Tonijn aan de lijn, wilde zalmen uit open bootjes en mosselen die geboren en getogen zijn in Zeeland.
Lees er alles over: https://www.fish-tales.com
[ klik op een afbeelding voor grotere weergave ] |